Kornelije Stanković dobio bistu

Bista kompozitora Kornelija Stankovića (1831-1865), rad vajara Zorana Maleša, otkrivena je 30. avgusta na uglu ulica Kornelija Stankovića i Đorđa Vajferta u Beogradu, povodom obeležavanja 180 godina od njegovog rođenja.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 30.08.2011.

15:23

Default images

Bistu su otkrili predsednik opštine Vračar Branimir Kuzmanović i direktorka Muzikološkog instituta SANU Danica Petrović, a postavljanje biste realizovali su opština Vračar, Udruženje kompozitora Srbije i Društvo za ulepšavanje Vračara.

Branimir Kuzmanović je prilikom otkrivanja biste rekao da ukoliko želimo bolji život, moramo da se osvrćemo na tradiciju i kulturnu baštinu.

Kuzmanović je Beograđanima poželeo što više ovakvih događaja.

Danica Petrović je govorila o kompozitoru Korneliju Stankoviću i istakla da se on nikada nije stideo da peva na srpskom jeziku i da našu muziku predstavlja u svetu.

"Mi imamo i Mokranjca, koji je učio od Kornelija Stankovića, što je i sam Mokranjac rado priznavao", rekla je ona.

Bista je otkrivena na dan kada se obeležava 180 godina od njegovog rođenja (30. avgusta 1831. u Budimu).

Kornelije Stanković je bio prvi školovani srpski muzičar, pijanista, kompozitor i horovođa, a poseban značaj ima njegova delatnost na zasnivanju i obradi narodnog crkvenog pojanja.

Osnivač je novog nacionalnog pravca u srpskoj muzici, a značajan je i njegov doprinos da se strani kompozitori zainteresuju za našu kulturu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: