Počinje Međunarodni festival harfe

10. Međunarodni festival harfe, na kome će nastupiti harfisti iz Francuske, Litvanije, Slovenije, Belgije, Japana, Češke i Srbije, počinje 2. aprila u Beogradu i trajaće do 20. aprila.

Kultura

Izvor: Beta

Četvrtak, 31.03.2011.

13:00

Default images

Festival će biti otvoren nastupom francuske harfistkinje Izabel Moreti u Velikoj sali Kolarčeve zadužbine, koja će izvesti dela Mocarta, Gabriela Forea, Paula Hindemita i Alberta Kabela.

Beogradskoj publici će se do 20. aprila predstaviti i Anelin Lenarts (Belgija), Agne Keblite (Litvanija), Jasna Korado Merlak (Slovenija), Rino Kagejama (Japan), Jana Bouškova (Češka), kao i Staša Mirković Grujić, LJiljana Nestorovska, Gorana Ćurgus, Ivana Pavlović, Milena Stanišić i Dijana Sretenović iz Srbije.

U okviru festivala biće održano nekoliko koncerata na kojima će nastupiti najbolji učenici i studenti harfe iz Srbije, dobitnici brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima.
Poseban programski fokus na ovogodišnjem Festivalu predstavlja muzika za harfu srpskih kompozitora. Ideja je da se u tematski koncipiranim koncertnim večerima napravi presek domaćeg stvaralaštva za ovaj instrument koje je stilski i vremenski raznorodno.

Na ovogodišnjem festivalu biće izvedene solističke i kamerne kompozicije brojnih srpskih autora, uključujući i dve svetske premijere: reč je o kompozicijama "Molim da pitam" Anje Đordević, za glas i harfu i "Jurij" za glas, flautu i harfu Dragane Jovanović.

Osnivač i organizator Međunarodnog festivala harfe je Udruženje harfista i prijatelja harfe, a koproducent festivala je Jugokoncert.

Na ovoj manifestaciji, u prvoj deceniji od osnivanja, nastupili su neki od najpoznatijih virtuoza na ovom instrumentu kao što su Jana Bouškova, Patricija Tasini, Suzana Maldonian, Leticija Belmondo i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: