Uspeh kruševačkog hora u Belorusiji

Crkveni hor „Sveti knez Lazar“ iz Kruševca osvojio je prvo mesto na desetom Međunarodnom festivalu horova, koji se od 17. do 19. februara održavao u beloruskom gradu Grodno.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 25.02.2011.

16:38

Default images

Kruševački hor, osnovan pri crkvi Lazarica pre tačno dvadeset godina, nagrađen je u konkurenciji od dvadeset pet crkvenih horova. Tim povodom danas je za članove hora priređen prijem kod gradonačelnika Kruševca Desimira Pavlovića.

Osim nagrade u kategoriji crkvenih horova, „Sveti knez Lazar“ dobio je i nagradu za najboljeg solistu u svim kategorijama, koja je dodeljena Đorđu Tomiću.

Hor je pred publikom festivala izvodio duhovne kompozicije srpskih autora, a prema rečima starešine crkve Lazarice Dragog Veškovca prave ovacije je doživeo prilikom izvođenja pesme „Beli anđeo“ za koju je muziku napisao Kruševljanin Dragan Marinković, a tekst Milanka Milosavljević, takođe iz Kruševca.

„Ovo je najveća nagrada koju je naš hor osvojio od osnivanja i divno je što se ona dogodila baš u godini jubileja. Na put u Grodno, hor je krenuo sa blagoslovom patrijarha Irineja i administratora nove Kruševačke eparhije, episkopa šumadijskog Jovana, koji je samo dan ranije došao u Kruševac“, rekao je Veškovac.

Hor „Sveti knez Lazar“ je dobio poziv Narodne skupštine Srbije da izvođenjem himne „Bože pravde“ otvori prvo ovogodišnje redovno zasedanje republičkog parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: