Preminula Ljiljana Petrović Batler

Posle kraće i teške bolesti u ponedeljak je u 66. godini preminula Ljiljana Petrović Batler koja je ostavila veliki trag na svetskoj muzičkoj sceni Evrope i sveta.

Podeli

Ljiljana Batler rođena je 1944. godine u Beogradu, otac joj je bio virtuozni harmonikaš, a majka pevačica koja ju sama odgajala zarađujući pevanjem po kafanama. Već sa 12 godina Ljiljana počinje da zamenjuje majku, a već sledeće ostaje sama i peva po Skadarliji i snima za Radio Beograd.

Od 1980. počinje koncertnu karijeru i postaje poznata široj publici, ali se 1987. povlači sa balkanske muzičke scene. U bivšoj Jugoslaviji proslavila se pesmom "Duško Duško". Početkom rata u bivšoj Jugoslaviji iz Beograda dolazi u Diseldorf, udaje se i uzima muževljevo prezime Buttler. Najzaslužniji za Ljiljanin muzički povratak je producent Dragi Šestić, jedan od osnivača Mostar Sevdah Reunion benda i mostarski producent koji već godinama živi i radi u Holandiji. 2002. godine Šestić sa Ljiljanom snima album "The Mother of Gypsy Soul" kojim je uspešno vraća na bine širom Evrope.

I na aktuelnom albumu "Frozen Roses” za muzičku pratnju zadužen je Mostar Sevdah Reunion Band. Glas Ljiljane Batler jedan je od najmarkantnijih glasova istočne Evrope: dubok, mračan, gotovo muževan koji kao takav ponire u srž ciganske i balkanske muzike. Nazvana "majkom ciganske duše" Ljiljana Batler pevala je iskonski balkanski blues. Ostaće upamćena po odličnim interpretacijama ciganskih pjesama i saradnji sa mnogim poznatim svetskim muzičarima.

Muzika

Od viška glava ne boli

Damon Albarn, vođa grupe "Gorillaz", izjavio je da je snimljeno dovoljno materijala za čak dva nastavka njihovog najnovijeg albuma "Plastic Beach".

Muzika petak 30.04. 14:23 Komentara: 0
strana 1 od 58 idi na stranu