Umro kralj popa Majkl Džekson

Majkl Džekson, jedna od najvećih zvezda pop muzike XX veka, preminuo je u 50. godini u bolnici u Los Anđelesu, gde je u četvrtak, 25. juna prenet nakon što je imao zastoj srca.

Kultura

Izvor: B92, Beta

Petak, 26.06.2009.

00:40

Default images

Hitna pomoć je došla u Džeksonov dom oko podneva po lokalnom vremenu, kada su konstatovali da pevač ima "zastoj srca".

Bolničari su izveli reanimaciju na licu mesta pošto Džekson nije disao, pre nego što su ga prebacili u bolnicu u Los Anđelesu gde je dva sata kasnije proglašena smrt.

Govoreći u ime porodice, njegov brat Džermejn je rekao da su lekari pokušavali da ga povrate čitav sat, ali bez uspeha.

"Porodica moli medije da poštuju našu privatnost tokom ovog teškog perioda", rekao je Džermejn i dodao "Neka Alah bude uvek uz tebe Majkle. Volim te".

Nakon obavljene obdukcije lekari su ustanovili da nema dokaza da je u pitanju ubistvo, međutim, dodatni toksikološki testovi biće obavljeni a rezultati obavljenih ispitivanja i definitivni uzrok smrti bi mogli biti poznati za 6 do 8 nedelja.
Beta
Vest o smrti pop ikone uzburkale su javnost širom sveta koja u neverici prati medijske izveštaje. Za svojim idolom tuguju obožavaoci iz svih krajeva planete - Azije, Afrike, Evrope, Amerike...

"Svet je izgubio jednu od najuticajnijih i najamblematičnijih figura muzičke industrije", rekao je guverner Kalifornije Arnold Švarceneger (Schwarzenegger).

Prema njegovom mišljenju, "iako postoje pitanja o privatnom životu Majkla Džeksona, pevačeva popularnost je bez sumnje obeležila generacije širom sveta".

Bivši predsednik Južne Koreje Kim De Džung rekao je da je smrću pevača svet "izgubio heroja".

Predsednik Venecuele Ugo Čaves (Hugo Chavez) rekao je da su vesti tužne, ali je kritikovao medije što Džeksonu pridaju toliku pažnju.

"Niko se nije vinuo toliko visoko i potom pao tako nisko. Počivaj u miru", napisao je na društvenom sajtu Tviteru (Twitter) britanski ministar inostranih poslova Dejvid Miliband (David).

"Ne mogu da prestanem da plačem. Oduvek sam se divila Majklu Džeksonu. Svet je izgubio velikana, ali njegova muzika će uvek živeti", rekla je pop pevačica Madona (Madonna).

Holivudska glumica Elizabet Tejlor (Elizabeth Taylor), Džeksonova dugogodišnja bliska prijateljica, rekla je da je previše potresena i da nije u stanju da napiše saopštenje, prenela je njena predstavnica za medije.
Beta
Džekson (50) trebalo je da 13. jula u Londonu počne seriju povratničkih koncerata, koji bi trajali do marta 2010.

Proteklih godina bilo je određenih strahovanja u vezi Džeksonovog zdravlja, ali promoteri koncerata u Londonu saopštili su u martu da je pevač "prošao" detaljan fizički pregled koji je trajao četiri i po sata.



Majkl Džozef Džekson rođen je 29. avgusta 1958. godine u gradiću Geri, u američkoj državi Indijana.

Sa preko 750 miliona prodatih ploča, 13 singlova na prvom mestu i 14 osvojenih Gremi (Grammy) priznanja - uključujući i za životno delo - tokom karijere koja je često bila u senci skandala, Džekson je jedan od najuspešnijih izvođača svih vremena. Džekson je dva puta imao čast da bude uveden u Rok en rol kuću slavnih. On je bio i prvi crni izvođač koji je intenzivno promovisan na Em Ti Viju (MTV).

Muzičku karijeru započeo je sa braćom Džekijem, Titom, Džermejnom i Marlonom, u okviru grupe "Džekson 5" (The Jackson 5) 60-ih godina XX veka. Majkl se veoma brzo istakao među braćom i zauzeo poziciju glavnog vokala. Harizmatični dečkić oduševljavao je publiku anđeoskim glasićem i plesnim pokretima kojima je pokušavao da imitira Džemsa Brauna. Kako bi ga učinili još simpatičnijim predstavnici za štampu izdavačke kuće govorili su da je mlađi nego što je bio.

Među singlovima koje su "Džekson 5" objavili za “Motaun” (Motown) bili su i "I Want You Back", "ABC" – koji je nagrađen Gremijem za najbolju pesmu, "The Love You Save" i "I'll Be There", koji su svi dospeli na prvo mesto Bilbord (Billboard) top 100 liste.



Grupa je postigla izvanredan uspeh kako kod belačke tako i kod crnačke publike, a Majkl, iako je tek ulazio u pubertet, stekao gotovo status seks simbola.

Počev od 1971. godine kada se pojavio “Got to be there” na kojem je bio singl “Rockin Robin”, Džekson je objavljivao solo albume, prodavane kao deo "Džekson 5" franšize.

Raskid sa kućom “Motaun” desio se 1975. godine kada, su braća Džekson – bez Džermejna – nastavila saradnju sa drugom izdavačkom kućom (Si Bi Es Epik) pod imenom "Džeksons" (The Jacksons).

Tokom snimanja filma “Čarobnjak” u kojem je Majkl igrao Strašilo, upoznao se sa Kvinsijem Džonsom (Quincy Jones) koji je pristao da producira njegov sledeći solo album “Off the wall” iz 1979. godine. Izdanje je dobro prošlo i kod kritike i kod publike – zauzevši 3. mesto na Bilbordovoj listi, a Džeksonu je donelo dva Bilboard priznanja (za najboljeg crnog umetnika i najbolji album crnog umetnika), kao i Gremi za najboljeg ritam i bluz izvođača.
FoNet
Uspeh albuma “Off the Wall”, ipak nije ni približno onome što je postigao sa albumom “Thriller” koji je postao “instant fenomen” prodavši se u preko 40 miliona primeraka širom sveta.

Za “Thriller” na kome je bilo čak 7 top 10 singlova Džekson je dobio 8 Gremija, a album je proveo 80 nedelja na Bilbord top listi.

Na ovom izdanju nalaze se mega popularne numere – “Billy Jean”, “Beat it” i, naravno, naslovna “Thriller”, koju je pratio čuveni spot sa zombijima.



Tokom promocije ovoga albuma Džekson je prvi put izveo “Moonwalk” koji će postati praktično njegov zaštitni znak.

Njegov sledeći album izašao je 1987. godine i nosio je naslov "Bad". Iako manje komercijalno uspešan od "Thrillera" - sa ovog izdanja skinuto je 7 hit singlova, od kojih je 5 ("I Just Can't Stop Loving You", "Bad", "The Way You Make Me Feel", "Man in the Mirror" i "Dirty Diana") dospelo do prvog mesta Bilbord 100 liste.



Osmi studijski album "Dangerous" Džekson je objavio 1991. godine. Najveći uspeh, što se pesama sa ovog albuma tiče, postigla je "Black or white" koja je sedam nedelja držala prvu poziciju na Bilbord listi singlova.

Naredne godine osnovao je "Heal the world" fondaciju preko koje je uplatio milione dolara za pomoć bolesnoj deci i deci iz ratom zahvaćenih područja širom sveta, a jedna od aktivnosti fondacije bila je da siromašnoj deci omogući boravak na Džeksonovom ranču - zabavnom parku "Nedođija".

Priče o ekscentričnom pevaču punile su tabloide i ranije - pisali su da spava u hiperbaričnoj komori, da je kupio skelet Čoveka slona, zamerano mu je druženje sa šimpanzom Babls - zbog čega mu je u žutoj štampi nadenut nadimak "Wacko Jacko" (Otkačeni Džeko), ali prvi veliki skandal desio se 1993. godine kada je optužen za seksualno zlostavljanje trinaestogodišnjeg dečaka.



Kako bi lakše prebrodio stres zbog optužbi, Džekson je počeo da uzima velike količine lekova protiv bolova. Do kraja 1993. godine, bio je navučen na lekove, a njegovo zdravlje je bilo narušeno. Turneja na kojoj je trebalo da promoviše album "Dangerous" prekinuta je naprasno, a pevač je par meseci proveo u centru za odvikavanje.

Nakon što je postigao sprazum sa porodicom dečaka kojeg je navodno zlostavljao, Džekson se 1994. godine venčao sa Lizom Mari Presli, kćerkom jedinicom “Kralja rok en rola” Elvisa Preslija. Brak je trajao dve godine, a ubrzo po okončanju ovog, Džekson je oženio medicinsku sestru Debi Rou sa kojom ima dvoje dece. Par nikada nije živeo zajedno. Razveli su se 1999.

1995. godine pojavio se dupli album "HIStory" - koji je sadržao 15 najvećih hitova i 15 novih pesama. Prvi singl sa albuma bio je "Scream" koji je izveo u duetu sa mlađom sestrom Dženet.

Koncertna promocija ovog izdanja trajala je od septembra 1996 - oktobra 1997. godine - to je bila njegova poslednja turneja ikada.



Džekson ima troje dece – sinove Prinsa Majkla prvog i Prinsa Majkla drugog, i kćerku Paris Mišel. Džeksonov odnos prema deci, takođe, je žestoko kritikovan, naročito posle jednog pojavljivanja u javnosti kada je mlađeg sina pokazao novinarima držeći ga preko ograde balkona hotela u kojem je odseo. Lica njegove dece do nedavno su bila misterija, pošto nikada ne izlaze iz kuće bez maski.

Optužbe za zlostavljanje dece ponovo su se javile 2005. godine kada je započet i poprilično mučan četvoromesečni proces, koji je punio naslovne stranice svih časopisa, ali na kraju kojeg je oslobođen po svim tačkama tužbe.

Majkl se tada sklonio iz žiže javnosti, preselivši se u Bahrein. Poslednje godine njegovog života obeležene su pričama o njegovim finansijskim i zdravstvenim problemima.

Uprkos svemu, uticaj koji je Džekson imao na pop muziku i na pop kulturu je nemerljiv - svojim glasom i muzičkim stilom inspirisao je brojne pop, hip hop i ar en bi umetnike, među kojima su Maraja Keri, Džastin Timberlejk, Britni Spirs, Ar Keli i drugi. Njegov uticaj na brojne generacije mladih širom sveta, kao i doprinos na polju humanitarnog rada je jednako impresivan.

Za svoj rad Džekson je osvojio bezbrojne nagrade, uključujući i Svetsku muzičku nagradu (World music award) za najprodavanijeg izvođača i Američku muzičku nagradu (American music award) za umetnika stoleća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: