Arctic Monkeys na Exit-u

Britanski bend iz Šefilda, "Arctic Monkeys", koji ovoga leta treba da objavi treći studijski album, nastupiće u četvrtak, 9. jula na glavnoj bini "Exit" festivala.

Deseti po redu, ovogodišnji "Exit" festival biće održan od 9. do 12. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 13.03.2009.

18:44

Default images

Sastav "Arctic Monkeys" veoma je popularan kako u svetu tako i kod nas, i to i kod kritike i kod publike o čemu govori podatak da su, u poslednje tri godine, osvojili su jedanaest „NME“, pet „BRIT“, i po jednu „Mercury“ i „Ivor Novello“ nagradu.

Bend je osnovan 2002. godine na periferiji Šefilda, a čine ga pevač i gitarista Aleks Tarner (Alex Turner), gitarista Džejmi Kuk (Jamie Cook), basista Nik O'li (Nick O’lley) i bubnjar Mat Helders (Matt Helders).

Posle većeg broja svirki bend se afirmisao preko Interneta gde je objavljen i njihov prvi spot, kao i prva nezvanična kompilacija demo snimaka „Beneath The Boardwalk“, što je bendu donelo veliku bazu lojalnih fanova i pre prvog zvaničnog izdanja.

Ubrzo nakon maksi singla „Five Minutes With The Arctic Monkeys“, potpisali su ugovor sa nezavisnom etiketom „Domino“ za koju izdaju i "Franz Ferdinand", Triki (Tricky), "Animal Colective" i drugi.

Najviše priznanja bend "Arctic Monkeys" dobio je za njihov prvi album „Whatever People Say I Am, That's What I'm Not“ iz 2006. godine, koji je postao najbrže prodavan debi album svih vremena. Samo u prvoj nedelji album je prodat u tiražu od preko 360.000 kopija. Gotovo istovremeno, bend je imao dva singla na prvom mestu.

Drugi album „Favourite Worst Nightmare“ izdali su 2007. godine i ponovo se ime "Arctic Monkeys" našlo na vrhu britanske top liste albuma sa čak 225.000 prodatih primeraka u prvoj nedelji.

"Arctic Monkeys" trenutno rade na novom albumu za koji kažu da je skoro završen i da bi trebalo da izade do ovog leta. Na nedavnoj turneji po Australiji i Novom Zelandu su izveli nekoliko novih pesama, dok su na jednoj australskoj televiziji uživo izveli novu pesmu „Crying Lightning“.

Ulaznice za "Exit" festival mogu da se kupe u pretprodaji putem sajta Gigstix.com po ceni od 5990 dinara, što iznosi 40 odsto popusta u odnosu na redovnu cenu ulaznice od 9990 dinara.

Slušajte Arctic Monkeys na B92.fm

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: