Izrael će se izviniti "Bitlsima"

Izrael će se 28. januara zvanično izviniti "Bitlsima" što je 1965. godine zabranio da održe koncert u toj zemlji i pozvati dvojicu jedinih članova benda koji su još živi, Pola Makartnija i Ringa Stara, na proslavu 60. godišnjice osnivanja jevrejske države u maju.

Kultura

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 28.01.2008.

13:59

Default images

Kako javlja izraelski vojni radio, izraelski ambasador u Londonu Ron Prosor uručiće izvinjenje sestri ubijenog Džona Lenona, Džuliji Bairdat u Muzeju Bitlsa, u njihovom rodnom gradu Liverpulu.

Pismo izvinjenja će takođe biti poslato Makartniju i Staru, kao i rođacima pokojnog Lenona i Džordža Harisona.

"Želeli bismo da ovom prilikom ispravimo propuštenu istorijsku šansu 1965. godine, kada ste bili pozvani u Izrael. Na nesreću, država Izrael je otkazala vaš nastup, zbog nedostatka novca i zato što je nekoliko političara u Knesetu verovalo da će to iskvariti izraelsku omladinu," navedeno je u pismu, u kome se ističe da je mlada generacija u Izraelu poštovala i da i danas poštuje "Bitlse".

Bilo je planirano da oni nastupe u Izraelu pre više od četiri decenije, ali je vlada odbila da im da neophodne dozvole, navodno strahujući da bi dugokosi Britanci i njihova glasna muzika mogli negativno uticati na moral izraelske omladine.

Drugi razlog je navodno bio strah da bi publika mogla oštetiti tek otvorenu koncertnu salu u Tel Avivu.

Međutim, izgleda je stvarni razlog bio nedostatak strane valute, zbog čega je finansijski komitet Kneseta ( parlamenta) odlučio da nema opravdanja za investiranje u nastup benda čiji se umetnički standardi, kako je tada obrazloženo, ne smatraju visokim.

Neiskorišćene karte za koncert su već dugo skup suvenir za koje su zainteresovani pre svega Izraelci, ljubitelji "Bitlsa".

U Jerusalimu je portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Arije Mekel potvrdio da se ambasador Prosor sastaje s Lenonovom sestrom i da će je pozvati na proslavu godišnjice osnivanja Izraela. On, međutim, nije mogao da kaže da li će pozivi biti poslati i Polu i Ringu da nastupe na proslavi osnivanja jevrejske države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: