Koncert Zorana Simjanovića

Priznati autor filmske muzike Zoran Simjanović, održaće svoj solistički koncert u četvrtak, 5. jula, u okviru muzičkog programa Filmskog festivala Srbije, na otvorenoj sceni ispred Katoličke porte u Novom Sadu.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.06.2007.

09:36

Default images

Zoran Simjanović važi za jednog od najznačajnijih autora filmske muzike u Srbiji.

Simjanović potpisuje muziku za naslove kao što su „Nacionalna klasa“, „Maratonci trče počasni krug“, „Balkan ekspres“, „Otac na službenom putu“, „Sabirni centar“, „Tango argentino“, „Bure baruta“, „Tito i ja“ i brojni drugi.

Rođen je 11. maja 1946. godine u Beogradu. Sa šest godina počeo je da svira klavir, završio je muzičku školu „Mokranjac" i Fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu. Od 1961. godine osnivao je i svirao u nekoliko najpoznatijih rok sastava (Siluete, Elipse) sa kojima je osvajao domaće i međunarodne nagrade.

Od 1975. godine bavi se scenskom muzikom, a komponovao je muziku za šezdesetak igranih filmova, više od pedeset televizijskih filmova i serija, isto toliko crtanih i kratkih filmova i više od pet stotina reklamnih spotova.

Dobitnik je dve Zlatne arene za filmsku muziku ("Miris poljskog cveća" i "Balkan ekspres"), na festivalu u Herceg Novom 2000. dobio je nagradu za najbolju muziku u filmu "Bure baruta", a 2003. godine u Monte Karlu prvu nagradu za film za "Sjaj u očima".

Sa Ivom Montanom je 1983. godine dobio počasnu nagradu grada Valensije, kada je specijalno napisanom muzikom otvorio filmski festival u tom gradu.

Od 1993. predaje primenjenu muziku na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, a od 2000. godine i na FDU na Cetinju.

Član je Evropske filmske akademije.

Dobitnik je Nagrade grada Beograda za filmsko, radio i televizijsko stvaralaštvo za 2000. godinu.

Koncert Zorana Simjanovića pratiće akustični orkestar u kojem će se verovatni naći i njegovi prijatelji, Bora Dugić na fruli i Zoran Živković na violini, a publika će moći da uživa u poznatim temama kao što je muzika iz serije „Grlom u jagode“ ili čuvena tema iz filma „Nacionalna klasa“.

Prvi po redu Filmski festival Srbije biće održan u periodu od 3. do 8. jula 2007. godine u Novom Sadu u organizaciji Filmskog centra Srbije i State of EXIT

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: