Bogat program Jugokoncerta u 2011.

Koncerti Milanske skale, Praške i Drezdenske filharmonije, kao i gostovanje francuskog Simfonijskog orkestra iz Pariza (Orchestre de Paris), samo su neki od nastupa koje će Muzička agencija "Jugokoncert" prirediti beogradskoj publici u 2011. godini.

Kultura

Izvor: Beta

Utorak, 04.01.2011.

03:28

Default images

Direktorka "Jugokoncerta" Biljana Zdravković rekla je agenciji Beta da je sad već sigurno da će u 2011. godini u Beogradu, posle sedam godina, nastupiti Milanska skala s dirigentom Danijelom Hardingom i violončelistkinjom Mari Elizabet Harding.

"Beogradskoj publici će se u 2011. godini predstaviti i kvartet Brodski, ansambl koji je veoma popularan, i to ne samo u domenu umetničke muzike, a njihova interesovanja su široka i do sada su snimili niz izdanja s popularnom pevačicom Bjork", rekla je Zdravkovićeva.

Kamerni orkestar Praške filharmonije održaće koncert u Beogradu s dva vrhunska trubača, Gaborom Boldockim i Sergejem Nakarjakovom, u decembru, a Drezdenska filharmonija će s violinistkinjom Vivijan Hagner i violončelisttom Dandulom Isizakom, pod vodjstvom dirigenta Džona Akselroda, nastupiti u Sava centru 12. aprila 2011.

Biljana Zdravković je najavila da će "Jugokoncert" tokom 2011. promovisati i mlade muzičke talente, medju kojima je i pijanista Stefan Ćirić, koji se trenutno nalazi na studijama u Londonu, kao i da će u martu biti održan koncert mladih talenata, dobitnika nagrada na medjunarodnim takmičenjima u 2010. godini.

"U okviru Pijanističke fešte u martu mesecu, pored brojnih pijanista iz Srbije i inostranstva, nastupiće i Simon Trpčevski iz Makedonije, koji važi za jednog od najboljih pijanista danas, a takodje planiramo i koncert Lovra Pogorelića, koji dugo nije nastupao u Beogradu", rekla je Zdravkovićeva.

Program ovogodišnjih 43. Beogradskih muzičkih svečanosti (BEMUS) će, prema rečima Biljane Zdravković, biti izuzetno raznolik, a novi umetnički selektor festivala Zoran Erić, odmah nakon završetka 42. BEMUS-a počeo je da osmišljava naredni festival.

Na 43. BEMUS-u će biti održan koncert Simfonijskog orkestra Pariza (Orchestre de Paris), koji će s Horom Aksentus, pod vodjstvom dirigentkinje Loran Ekilbe, izvesti raritetni francuski program, kompozicije "Forever rekvijum" (Forever requiem) i "Kleopatrina smrt" Hektora Berlioza.

"Na 43. BEMUS-u ćemo se podsetiti i srpskih kompozitora, koji više nisu medju nama, kao što su Aleksandar Obradović, Stanojlo Raičić i nedavno preminuli Miloš Petrović", rekla je Zdravkovićeva.

U planu je i izvodjenje "Električne simfonije" Vuka Kulenovića, koja je predstavljena u svetu, ali ne i u Srbiji, a takodje će u okviru BEMUS-a biti obeleženo i 40 godina postojanja Hora Kolegijum muzikum (Colegium musicum) i isto toliko godina kako je na čelu tog hora Darinka Matić Marović.

Biljana Zdravković je u okviru BEMUS-a najavila i beogradsku premijeru opere "Mileva Ajnštajn" Aleksandre Vrebalov, koju je poručilo Srpsko narodno pozorište, a za koju je libreto pisala Vida Ognjenović.

Biljana Zdravković je istakla da je veoma zadovoljna programom koji je Jugokoncert priredio u 2010. godini, posebno jer je on realizovan u jednoj od najtežih godina za kulturu. Prema njenim rečima, najveći koncert, kada je umetnička muzika u pitanju, jeste nastup NJujorške filharmonije, pred 4.000 ljudi u Sava centru, što predstavlja apsolutni rekord u posećenosti koncerata klasične muzike u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: