Preminuo gitarista Gary Moore

Čuveni gitarista Gary Moore, bivši član irskog sastava „Thin Lizzy“, koji je izgradio i uspešnu solo karijeru preminuo je 6. februara tokom odmora u Španiji, u 58. godini života.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 06.02.2011.

19:28

Default images

Moore je u jutarnjim časovima pronađen mrtav u sobi u hotelu Kempinski u španskom mestu Estepona, blizu Malage. Vest o smrti gitariste, koju je preneo BBC, saopštio je Adam Parsons, menadžer sastava „Thin Lizzy“.

Garry Moore rođen je 1952. godine u Belfastu. Karijeru je počeo da gradi tokom šezdesetih godina. Još kao srednjoškolac sarađivao je sa pevačem Philom Lynottom, na čiji nagovor ulazi u bend „Thin Lizzy“. Moore je u bendu zamenio gitaristu Erica Bella.

„Još uvek ne mogu da poverujem. Bio je izvrstan gitarista i posvećen muzičar“, izjavio je Bell za BBC, nakon što je saznao sa smrt kolege.

Tokom karijere Moore je sarađivao sa muzičarima kao što su B. B. King, Albert King, Collosseum II i Greg Lake, a određeno vreme svirao je i sa irskim bendom „Skid Row“.

Prvi solo album „Grinding Stone“ objavio je 1973. godine. Krajem sedamdesetih u saradnji sa Lynottom objavljuje jedan od njegovih najuspešnijih singlova „Parisienne Walkways“.

Nakon brojnih angažmana u rok muzici, Moore se vratio bluzu albumom „Still Got the Blues“, na kojem su mu pomogli Albert King, Albert Collins i George Harrison.

Poslednji studijski album, „Bad for you Baby“ objavio je 2008. godine.

Intervju koji je sa slavnim muzičarem u avgustu 2007. godine napravila ekipa emisije "Neviđeno" radija B92, možete da pročitate ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: