Modiljanijevi aktovi izazivali kontroverze, umro u velikom siromaštvu, a nova dela se otkrivaju

Kustosi u izraelskom muzeju Heht Univerziteta u Haifi otkrili su tri nepoznate skice proslavljenog umetnika 20. veka Amedea Modiljanija (1884–1920) ispod površine njegove slike "Akt sa šeširom".

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 13.07.2022.

15:49

Modiljanijevi aktovi izazivali kontroverze, umro u velikom siromaštvu, a nova dela se otkrivaju
Foto:EPA/ Luis Tejido

Nedovršena dela Modiljanija, umetnika italijanskog porekla koji je radio u Parizu, gde je i preminuo 1920. godine, otkrivena su nakon što je platno pregledano rendgenskim snimkom, u okviru sveobuhvatne forenzičke studije njegovog rada pre izložbe njegovih dela u Filadelfiji, navodi AP.

Ina Berkovic, istoričarka umetnosti u muzeju Heht, istakla je da je to „prilično neverovatno otkriće“, a na slici je Modiljanijeva prijateljica Mod Abrantes.

Jedan od kustosa muzeja još 2010. godine primetio je ispod okovratnika Abrantesove treću figuru, ali joj je tek ove godine poklonjena pažnja.

"Pomoću rendgenskih zraka zaista smo u stanju da nateramo ovaj neživi objekat da progovori. Kada smo odlučili da uradimo rendgenski snimak, samo smo želeli da saznamo nešto više o skrivenoj figuri ispod Mod Abrantes", izjavila je Ina Berkovic.

Ona je navela da su, pored portreta skrivene žene sa šeširom, na suprotnoj strani pronađena još dva portreta koja su bila potpuno nevidljiva golim okom: jedan muškarca, a drugi žene sa kosom podignutom u punđu, prenosi AP.

Modiljanijeva slika "Akt sa šeširom" iz 1908. i bez ovog otkrića bila je neobična slika, jer se na obe strane platna nalaze portreti.

Posetioce koji ulaze u galerije muzeja Heht susreće naopaki goli portret, a lik Mod Abrantes je na poleđini.

Modiljani se smatra jednim od velikih modernističkih umetnika 20. veka.

Živeo je kratak, buran, boemski život u Francuskoj, gde su njegove golišave slike izazivale kontroverze.

Osnovne odlike njegovog rada su vitki, izduženi vratovi i lica, a njegov stil je pod uticajem afričke i kikladske grčke umetnosti, koja je tek počela da stiže u Francusku krajem 19. i početkom 20. veka.

Jevrejski umetnik umro je u 35. godini bez novca. Jedna od njegovih slika "Ležeći akt" prodata je za više od 170 miliona dolara na aukciji 2015. godine, što je čini jednom od najskupljih slika ikada prodatih.

Velika tražnja za autentičnim Modiljanijevim delima stvorila je razvijeno tržište falsifikata, navodi američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: