Otvorena izložba u galeriji u galeriji "Novembar" - "Zujanje materije" Đorđa Stanojevića

U galeriji "Novembar", otvorena je izložba umetnika Đorđa Stanojevića koja govori o tome da umetnost i dalje ima svoju duhovnu stranu van materijalizma.

Izvor: B92
Podeli
Foto:Shutterstock/Soundaholic studio
Foto:Shutterstock/Soundaholic studio

Đorđe Stanojević je među onim umetnicima koje zanima potencijal umetnosti da izrazi ono univerzalno i suštinsko; on pripada manjini slikara čija umetnost ne služi da govori o trenutnosti, o socijalnoj dimenziji, političkim dešavanjima ili društvenim problemima; bežeći od "košmara materijalizma" (Kandinski), Stanojević podseća da umetnost, pored svoje intelektualne prirode i funkcije, još uvek ima i onu duhovnu koja govori o večnosti.

Teme koje u svom opusu obrađuje umetnik predmet su proučavanja nauke, umetnosti, religije – one podsećaju na metafizičke procese koji se u nama dešavaju iako se osećamo kao da za metafiziku nemamo ni snage ni vremena.

No, posmatrajući ove detaljno obrađene površine platna, ne možemo da se odupremo usporavanju. Napokon, pred nama su umetnička dela koja nas uvuku u svoj kosmos i ostave tu neko vreme. Slike s izložbe "Zujanje materije" ne zadržavaju se u okvirima
platna, one energiju prenose na prostor, te i na nas posmatrače. Galerija odjednom poprima karakteristike hrama – nastupa tišina ispunjena našom interakcijom sa slikom.

Budući da slike pred nama slobodno šire svoje revitalizirajuće "zračenje", one postaju neka vrsta sakralnih objekata – umetničkom delu je vraćena "aura"
oduzeta "u doba mehaničke reprodukcije".

Izloženi deo iz najnovije serije radova nadovezuje se na prethodna istraživanja umetnika; u njihovoj srži, kako Aleksandra Lazar podseća u monografiji slikara, nalazi se interesovanje umetnika za povezanost energije i materije. Istraživanje mikro- i makrokosmosa prirode i njenih formi, procesualnosti prirodnih tokova, nastajanja i nestajanja, temporalnosti fenomena i svih njenih faza, kretanje i dinamika odnosa u živom svetu, lepota prirodnih promena i formi – u osnovi su umetničkog interesovanja Đorđa Stanojevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.