Muzej Metropoliten dobio 80 miliona dolara i 375 dela

Njujorški muzej Metropoliten dobio je izuzetno veliku donaciju od Džejn Vajtsman, počasne članice uprave i velike dobrotvorke, koja je preminula u aprilu u 100. godini. Donaciju čine 80 miliona dolara i više od 375 slika, skulptura, crteža i dekorativnih predmeta, kao i kolekcija retkih knjiga, prenosi Njujork tajms.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.11.2019.

14:03

Muzej Metropoliten dobio 80 miliona dolara i 375 dela
Foto: Depositphotos / pxhidalgo

Donacija Džejn Vajtsman (1919-2019) pripala je odeljenjima crteža i grafika, evropskog slikarstva i skulptura, kao i odeljenjima atijske i islamske umetnosti.

Poklonjena suma od 80 miliona dolara pripašće fondu koji nosi njihovo prezime i namenjen je kupovini eksponata iz zapadne Evrope i Velike Britanije iz peroda od 1500. do 1850. godine.

Džejn i njen muž Čarls Vajtsman (1895-1986) poklonili su Metropoliten muzeju ukupno 1.275 artefakata.

Prilikom primopredaje u sredu, predsednik i direktor Metropolitena Denijel Vajs kazao je da su "bračni par Vajtsman bili uzorni pokrovitelji i predvodnici generacije donatora", a da su "njihove legendarne oči za umetnost bile ravne posvećenosti muzeju".

"Postali su deo muzeja, a mi smo im večno zahvalni. Skoro svako odeljenje muzeja imalo je koristi od donacija Vajtsmanovih i muzej ne bi izgledao kako sada izgleda bez njihovih donacija", istakao je Vajs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: