Vladimir Veličković: Odlazak umetnika svetskog formata

Posmatrajući slike Vladimira Veličkovića, nikome ne pada na um da ih omiriše, oseti njihov ukus... neko će osetiti miris ulja, terpentina, laka, drugih pratećih mirisa… Ali, kakvi će mirisi izazvati naš njuh, čulo ukusa ako uđemo u sliku, ako se nađemo u Veličkovićevskom prostoru, pisao je čuveni francuski filozof Mišel Onfre o našem slikaru.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 29.08.2019.

14:56

Vladimir Veličković: Odlazak umetnika svetskog formata

Ali, priđimo slici sa takozvanim niskim čulima, predlaže Onfre i onda primećuje:

"Veličkovićeva gramatika nam je poznata: gavranovi, žičane ograde usred geografskog ništavila, vešala, ponekad skele potrebne za vešanje čoveka: ružicasta žarišta, razbuktali plamenovi i guste mase dima, nepregledni, pusti predeli, pesak, prostranstva izgorene, uništene zemlje, leš bez glave; drugde, na nekom drugom platnu, glava bez tela, pacovi koji beže, bezglavi psi, covekov leš koji pada u prazninu… kada izađemo iz platna, njegovi mirisi nas i dalje progone…"

O brutalnosti, ali istovremeno o lepoti na slikama Veličkovića Onofre je zabeležio: "Pokušavamo da umaknemo nasilju smrada, zaraze, memle, ali njihovo prisustvo nas ne napušta: čujemo zvuk kljucanja ptice koja rije zemlju u potrazi za crvom, verovatno zasićenim ljudskim mesom; udaljeno pucketanje vatre; škripu vešala; tihi krik obezglavljenog; zveckanje kandži pacova koji beže od ljudi, s tragom njihove krvi na brkovima..."

Onome ko ovako oseti, ovako čuje slikarstvo Vladimira Veličkovića, kaže Onfre, prizor će govoriti nešto drugo, drugačije i od tada će on na drugi način gledati njegove metafizičke slike.

Vest o smrti slikara Vladimira Veličkovića izazvala je reakcije stručne javnosti.

Otišao je jedan od retkih umetnika iz Srbije koji je izlagao širom Evrope i čije je delo bilo relevantno u međunarodnim okvirima, složili su se sagovornici Tanjuga istoričar umetnosti Nikola Kusovac i nekadašnji kustos Narodnog muzeja u Beogradu i likovni kritičar Ješa Denegri.

Kusovac je istakao da je Veličković spadao u red umetnika bez čijeg se dela ne možemo čestito predstaviti.

"Njegovc opus je na najbolji način svedočio o beogradskom pogledu na svet" kazao je Kusovac i dodao da je umetnost Vladimira Veličkovića bila u osnovi angažovano slikarstvo koje se nijen služilo neposrednom pričom.

"Kod njega je događaj istinit, a priča je uvek napravljena modernim slikarskim rečnikom na izuzetno snažan način: Veličković je bio jedan izuzetni ekspresionista", kazao je Kusovac.

Likovni kritičar i istoričar umetnosti Ješa Denegri napominje da je delo Vladimira Veličkovića relevatno u međunarodnim okvirima.

"Veličkovićev opus treba sagledavati iz njegovom pariskog ateljea gde je živeo i radio 40 godina. To je slikar koji je obeležio epohu. U Parizu je i priređivao brojne izložbe, a njegova dela su u brojnim privatnim kolekcijama", kaže Denegri.

Prema njegovim rečima Veličković je bio pozitivna ličnost što je potvrdila nagrada koju je ustanovio za crtež mladim autorima do 35 godina u Galeriji Haos.

"Nikada nije prekidao kontakt sa Beogradom i uvek se trudio da doprinese našoj likovnoj sredini" kazao je Denegri.

Snagom svoje ličnosti, svojom posvećenošću slikarskom i crtačkom činu, svojom pozitivnom energijom i verom da umetnost ima smisla i da pomaže čovečanstvu da prepozna sebe, Vladimir Veličković je stvorio impresivno delo, kazala je Tanjugu istoričarka umetnosti Irina Subotić.

Prema njenim rečima, Veličkovićevo delo će opstati kao svedočanstvo o modernom svetu.

"Taj moderni svet, viđen Vladinim očima, pun je nakaza, bogalja, lešinara, obezglavljenih ljudi; ima više padova no uspona, više ratova i razaranja, uništavanja i nepravdi, od radosti i slavlja... Tu je aktuelnost Vladinog opusa koja traje više od šezdeset godina, tu je njegov nepomućen humanistički poriv i želja da pomeri granice sveta ka boljoj, srećnijoj, osunčanoj strani", kazala je Irina Subotić.

Bez sumnje nas je napustio umenik koji je svojim stvaralašvom obeležio celu epohu, kazala je Tanjugu Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu na vest o smrti velikog slikara Vladimira Veličkovića.

Borić Breškovićeva je naglasila da je Veličković prepoznavao značaj kulturnog nasleđa i bio istinski prijatelj Narodnog muzeja.

"Njegova dela su prisutna u kolekciji Narodnog muzeja i na taj način njegova umetnost živi", kazala je direktorka nacionalnog muzeja. Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević izrazio je danas saučešće porodici Vladimira Veličkovića i SANU povodom odlaska srpskog slikarskog velikana.

"Srpska kultura i čitavo društvo uzdrhtalog srca dočekali su tužnu vest o smrti slikara Vladimira Veličkovića, srpskog i francuskog akademika i stvaraoca prometejske snage. Bio je jedna od najamblematičnijih figura srpske kulture, inspiracija generacijama umetnika u Srbiji i u inostranstvu. Vredan, delatan, talentovan, plodan u svom autentičnom stvaralaštvu i uzorit u životnom stavu", istakao je Vukosavljević u telegramu saučešća.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: