Ilustracije srpskih autora na izložbi u čuvenoj Bibijani

U Međunarodnoj ustanovi umetnosti za decu "Bibijana" u Bratislavi održava se izložba ilustracija "Savremeni srpski ilustratori knjiga za decu" Senke Vlahović. Izložba će biti postavljena u Galeriji "Dušan Rol" do 15. septembra, a organizovana je u saradnji "Bibijane" i Banatskog kulturnog centra.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija / Foto: Depositphotos/bioraven
Ilustracija / Foto: Depositphotos/bioraven

Izložba obuhvata ilustracije 25 savremenih srpskih ilustratora knjiga za decu po izboru Senke Vlahović, a reč je isključivo o ilustracijama objavljenih knjiga za decu.

Na izložbi su predstavljene ilustracije profesora Rastka Ćirića i Dušana Petričića, ali i najmlađih autora Marice Kicušić, Tanje Stevanović, Milice Radenković, Manje Ćirić, Luke Tilingera, Stefana Katanića. Takođe tu su i radovi umetnika mlađe i srednje generacije Alekse Gajića, Dušana Pavlića, Tihomira Čelanovića, Alekse Jovanovića, Maje Veselinović, Aleksandra Zolotića, Koste Milovanovića, Ivice Stevanovića, Ane Grigorjev, Jovana Ukropine, Bojane Dimitrovski, Mladena Anđelkovića...

Svi oni imaju ozbiljne bibliografije i nagrade za sobom, do ilustratora "zvezda" poput dovitljivog i duhovitog majstora srpske ilustracije Boba Živkovića.

Ima tu i slikara koji se povremeno odmetnu u svet ilustracije poput Nebojše Đuranovića ili onih kojima ilustracija za decu nije primarna ili dominantna oblast kojim se bave ali se povremeno u njoj javljaju poput Marije Jevtić, Davida Vartabedijana ili Bobana Savića Getoa sa knjigama koje mogu biti za sve uzraste.

Mnogi se paralelno bave stripom, animacijom, karikaturom, video-igrama, dizajnom, što se odražava i na njihove radove.

Izložbu je otvorio ambasador Srbije u Slovačkoj Momčilo Babić, a osim njega na otvaranju su se gostima obratili Peter Tvrdonj, direktor "Bibiane" i Senka Vlahović, koja je i kustos izložbe.

Senka Vlahović je autorka više stručnih knjiga u oblasti ilustracije, dobitnica nagrade ULUPUDS-a na sajmu knjiga u Beogradu, osnivač i direktor Festivala ilustracije "BookILL fest", učesnik više međunarodnih simpozijuma i član više žirija u Srbiji i inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu