Izgubljeni Rubensov crtež prodat za milionski iznos

Crtež flamanskog baroknog slikara Petera Paula Rubensa, kojem se vekovima izgubio trag, prodat je jednom belgijskom kolekcionaru za 1,3 miliona evra na aukciji u Lilu, saopštila je danas kuća Mersije na severu Francuske.

Kultura

Izvor: Beta

Utorak, 02.04.2019.

08:00

Izgubljeni Rubensov crtež prodat za milionski iznos
GettyImages

Delo, koje predstavlja Svetu Margaretu u crveno-beloj haljini koja u ruci drži krst i pritiska zmaja, datira iz 1620. godine.

"U pitanju je crtež koji je kasnije služio kao model za monumentalne slike na tavanici jezuitske crkve u Antverpenu", rekao je predstavnik aukcijske kuće.

Rubens je 1620. godine dobio narudžbinu da naslika 39 platna visoka četiri metra, za crkvu, koja je postala jedna od najvećih crkava u belgijskoj oblasti Flandriji.

Umetnik (1577-1640) je slikao razne teme, od religije, istorije, klasične mitologije, scena lova, portreta do ilustracija za knjige i dizajna tapiserija.

Bio je plodan slikar i procenjuje se da je napravio oko 3.000 slika. Smatra se da je on bio jedan od retkih umetnika koji je još za života imao uticaja na druge umetnike. Njegovi učenici su bili Jakob Jordans i Antonis van Dajk.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: