Prva spektakularna izložba Ežena Delakroa u SAD

U centralnoj zgradi njujorškog Metropoliten muzeja na Petoj aveniji 17. septembra se otvara reprezentativna izložba slavnog francuskog slikara Ežena Delakoa (1798-1863) prva u SAD, saopštila je pres-služba ovog muzeja.

Kultura

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.08.2018.

13:25

Prva spektakularna izložba Ežena Delakroa u SAD
GettyImages

Delakroa je bio jedan od najkreativnijih umetnika 19. veka, po izboru tema, načinu komponovanja svojih slika, vibrantnom koloritu, veoma slobodnoj tehnici slikanja. On je uveo u slikarstvo brojne inovacije koje su uticale na mnoge umetnike.

Slavni, mlađi kolega Vinsent van Gog je napisao 1885: "Ono što volim kod Delakroa to je da otkriva na svojim slikama život, ekspresivnost pokreta, što daleko prevazilazi slikarstvo drugih umetnika".

Iako Delakroa slave kao najvećeg umetnika romantizma, on je svevremen i kako kažu kustosi izložbe, dela koja će biti izložena potvrdiće njegovu veličinu.

Izložba će staviti naglasak na umetnikovu nemirnu imaginaciju i njenu kompleksnost kroz više od 150 slika, crteža, grafika i rukopisa (voleo je da radi ilustracije za romane), od kojih su mnogi eksponati prvi put izloženi u javnosti. Pored radova iz fundusa Metropolitena, za ovu priliku su pozajmljena dela iz pariskog Luvra i 60 muzeja iz celog sveta, kao i iz privatnih kolekcija.

Izložba je organizovana neposredno u saradnji sa Luvrom i trajaće do 6. januara 2019. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: