"Živi lanac" za Grafički kolektiv od Obilićevog do Kosančićevog venca

Grafički kolektiv će do konačnog rešenja o prostoru u koji će biti premešten, koristiti atelje na Kosančićevom vencu 19.

Izvor: Tanjug
Podeli
Printscreen YouTube/RTS
Printscreen YouTube/RTS

Svi prijatelji tog čuvenog galerijeskog prostora pozvani su da u subotu, 14. jula, u 11.55 sati formiraju "živi lanac" na Obilićevom vencu kako bi na simboličan način obeležili prenos Kuće grafičara sa jedne na drugu lokaciju.

"Naša tela formirala bi živi lanac dobrih namera od Obilićevog do Kosančićevog venca. Zajedničkom imaginacijom tako selimo i atmosferu, energiju i slodoban duh Grafičkog kolektiva, kao i njegov moralni i profesionalni kodeks", ističu članovi Grafičkog kolektiva.

Pošto je zgrada na Obilićevom vencu 27, u čijem prizemlju je Galerija Grafičkog kolektiva, restitucijom vraćena prvobitnim vlasnicima, a oni su je prodali ugostiteljskom preduzeću, Grafički kolektiv je ostao bez svog prostora.

Poslednji predlog, iznet 2. jula na sastanku članova Upravnog odbora Grafičkog kolektiva i ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića, jeste da se Grafički kolektiv preseli u zgradu "Progresa" u Knez Mihajlovoj ulici.

Prema rečima umetničke direktorke Galerije Grafičkog kolektiva Ljiljane Ćinkul, prethodni predlog Ministarstva kulture - da se Grafički kolektiv preseli u prostor u Beton hali, stavljen je u drugi plan kao znatno zahtevniji i složeniji za realizaciju.

Dok ne bude rešeno pitanje prostora, arhiva, dokumentacija i deo kolekcije Grafičkog kolektiva biće u ateljeu na Kosančićevom vencu, koji je manji od prostora na Obilićevom vencu.

Ćinkul kaže da je i prostor na Obilićevom vencu bio nedovoljno veliki za smeštaj kolekcije od preko od 5.000 grafika, zbog čega se deo nalazi na Fakultetu likovnih umetnosti.

strana 1 od 2 idi na stranu