Izložba o kreativnom procesu Pabla Pikasa

Muzej Fabr (Fabre) u Monpeljeu na jugu Francuske organizuje izložbu posvećenu "hvatanju kreativnog trenutka stalne umetničke inovacije" Pabla Pikasa bogatom retrospektivom 77 godina života umetnika kroz 100 njegovih dela.

Kultura

Izvor: Beta

Četvrtak, 14.06.2018.

11:55

Izložba o kreativnom procesu Pabla Pikasa
GettyImages

"Treba izmišljati nove izume", rekao je jednom prilikom Pikaso svom prijatelju, francuskom pesniku Gijomu Apolineru, rekao je direktor muzeja Fabr Mišel Iler i dodao da ta rečenica predstavlja "filozofiju" sjajnog španskog umetnika.

Izložba koja traje od 15. juna do 23. septembra deo je međunarodne manifestacije Pikaso-Mediteran. Pored izložbe muzej u Monpeljeu će biti domaćin međunarodnog seminara na kojem se 15. i 16. juna očekuju najveći stručnjaci Pikosovog opusa.

Izložba nudi oko 100 dela - slika, skulptura, crteža i skica Pikasa iz raznih njegovih stvaralačkih perioda kako bi posetioci mogli da umaju uvid u raznovsnost "tog džina umetnosti", rekao je Iler.

Muzej je izabrao nekoliko ključnih trenutaka u Pikasovom životu koji su uticali na njegov rad, među kojima je 1895. godina kada je umetnik izgubio sestru. Taj period je pun emotivnih slika i autoprterta. Ključni datum je 1901. godina kad je Pikaso otkrio Pariz i započeo svoj "modri period" slikanja.

Muzej podseća na period pre kubizma pravca koji je Pikasa osnovao sa Žoržom Brakom kao i uticaj nadrealizma na umetnika, proces stvaranja Gernike i period posle rata.

Izložba se završava rečenicom koju je Pikaso o svom starenju rekao francuskom pesniku Polu Elijaru.

"Imam sve manje vremena a sve više toga da kažem", rekao je španski umetnik.

Pikaso (1881-1973) bio je svestrani umetnik - slikar, vajar, crtač i grafičar, jedan od najvećih u 20. veku, koji je proveo polovinu svog života u Francuskoj.

Smatra se jednim od najplodnijih slikara svih vremena. Prema Ginisovoj knjizi rekorda, napravio je oko 13.500 slika, 100.000 grafika, 34.000 ilustracija za knjige i 500 skulptura.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: