Izložba Lubardinih dela u galeriji "Nadežda Petrović"

Izložba "Petar Lubarda 1907, 1974, 2017", nastala u saradnji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Kuće legata iz Beograda, povodom obeležavanja 110 godina od rođenja jednog od najznačajnijih predstavnika nacionalne moderne umetnosti 20. veka, biće otvorena u Umetničkoj galeriji "Nadežda Petrović" u Čačku.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.04.2018.

16:48

Izložba Lubardinih dela u galeriji
Thinkstock / Ilustracija

Nakon kontinuiranog predstavljanja od avgusta 2017. godine u Dvorcu Petrovića Centra savremene umjetnosti Crne Gore , Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, Kući legata Beograd, galeriji "Petar Lubarda" i Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, postavka će biti dostupna i publici u Čačku.

Postavka je zasnovana na ideji da se prikaže još jedna etapa višegodišnjeg projekta Spomen-zbirke "Pavle Beljanski" prijatelj umetnika", ali i da se naglasi značaj dvaju legata koji čuvaju Lubardina dela.

Pavle Beljanski, diplomata i kolekcionar, bio je prijatelj i mecena slikara Petra Lubarde , a za svoju kolekciju izabrao je njegovih devet vrhunskih ostvarenja iz perioda između dva svetska rata.

U sastavu Kuće legata je Legat Petra Lubarde, jedinstven po izložbenom prostoru bivšeg slikarevog ateljea i kolekciji u kojoj dominira Lubardino stvaralaštvo od pedesetih godina 20. veka do kraja umetnikovog života.

Na izložbi u Čačku biće predstavljeno 26 dela iz dva legata, Umetničke Zbirke SANU, Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci i privatne kolekcije, kao i bogata arhivska građa na dokumentarnim panoima, među kojima i dokumenti koji se prvi put predstavljaju publici.

Autori tekstova u bogato ilustrovanom pratećem katalogu su Gordana Krstić Faj, mr Milana Kvas i Dina Pavić, sa uvodnim tekstovima dr Jasne Jovanov i Filipa Brusića-Renauda.

Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama AP Vojvodine i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore i Ambasade Crne Gore u Republici Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: