Izložba Spomen - zbirke Pavla Beljanskog u Beogradu

Izložba Spomen - zbirke Pavla Beljanskog - "Priča o dvoje umetnika: Ljubica Cuca Sokić (1914-2009) i Bogdan Šuput (1914-1942)" biće otvorena 11. januara u Domu Vojske Srbije u Beogradu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 09.01.2018.

09:59

Izložba Spomen - zbirke Pavla Beljanskog u Beogradu
Foto: Prinscreen / YouTube

Zamišljena kao omaž u čast dvoje umetnika, izložba je realizovana povodom obeležavanja 75 godina od smrti Bogdana Šuputa, stradalog u Novosadskoj raciji 23. januara 1942. godine.

Rođeni iste godine, Ljubica u Bitolju, a Bogdan u Sisku, pripadali su predratnoj generaciji srpskih slikara stasaloj u četvrtoj deceniji 20. veka i njihovo prijateljstvo trajalo je sve do Šuputove tragične pogibije.

U svoju kolekciju Pavle Beljanski je uvrstio četiri slike Ljubice Sokić dok je nabavka dela Bogdana Šuputa za kolekcionara ostala neispunjena želja.

Poštujući tu želju, Sokić je u dva navrata poklanjala Spomen-zbirci dela Šuputa koja danas predstavljaju dragoceno svedočanstvo njihovog prijateljstva.

Postavka obuhvata oko 50 umetničkih dela i neke od ličnih premeta dvoje umetnika koji se čuvaju u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, prikazujući njihove životne i stvaralačke paralele.

Izložba Marte Đarmati premijerno je prikazana u Galeriji Kuće Vojnovića Kulturnog centra u Inđiji od 15. septembra do 4. oktobra prošle godine, a Beograđani će moći da je pogledaju do 31. januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: