Slika Marka Šagala prodata za rekordnih 28,5 miliona dolara / FOTO

Slika "Ljubavnici" umetnika Marka Šagala prodata je na aukciji u Njujorku za 28,5 miliona dolara, što je rekordna cena za delo slikara čiji pravac predstavlja mešavinu modernog pokreta i impresionizma, saopštila je njujorška aukcijska kuća Sotbi.

Kultura

Izvor: Beta

Sreda, 15.11.2017.

12:12

Slika Marka Šagala prodata za rekordnih 28,5 miliona dolara / FOTO
GettyImages

Ulje na platnu, koje je pripadalo jednom vlasniku od 1928. godine, predstavlja fazu srećnog života umetnika koji je sliku posvetio Beli Rozenfeld u koju je bio zaljubljen i Parizu, gradu u koji se preselio iz rodne Belorusije, tada u nekadašnjem Sovjetskom Savezu, i takođe ga zavoleo.

Slika je prodata na jesenjoj aukciji kuće Sotbi za deset minuta i cena je premašila početnu cenu od 12 miliona do 15 miliona dolara.

Prethodni rekord za Šagalovu sliku postignut je u maju 1990. godine, kada je na aukciji slika "Rođendan" iz 1923. godine prodata za 14,9 miliona dolara.

Na aukciji posvećenoj impresionistima i modernoj umetnosti, prodata je jedna slika francuskog slikara Kloda Monea za 23,3 miliona dolara dok je početna cena bila između 18 miliona i 25 miliona dolara.

Glavna atrakcija jesenje aukcije je prodaja dela Leonarda da Vinčija "Salvator Mundi" (Spasitelj sveta) naslikano oko 1500. godine. Prodaja te slike organizovana je za danas a procenjuje se na oko 100 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: