Zavirite pre svih iza vrata zatvorenih deset godina

Tačno 52 godine od osnivanja Muzeja savremene umetnosti i 10 godina nakon njegovog zatvaranja radi obnove, jedan od najvažnijih čuvara kulture u Srbiji ponovo će otvoriti svoja vrata posetiocima u petak 20. oktobra. Pogledajte šta vas sve očekuje u potpuno renoviranom muzeju.

B92, Staša Rosić
Podeli
Foto: B92
Foto: B92

Muzej savremene umetnosti otvoriće izložba "Sekvence: Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti", koju će publika moći da pogleda u bilo koje doba dana sve do 27. oktobra. Ulaz će biti besplatan. Nakon toga, muzej će raditi uobičajenim radnim vremenom, a aktuelna izložba moći će da se pogleda nekoliko meseci.

Ipak, kako objašnjava njen autor i kustos Dejan Sretenović, "Sekvence" imaju funkciju stalne postavke, ali ne i taj status.

"Kad je reč o ovakvim poduhvatima u istoriji umetnosti, izbegavamo termin 'stalna postavka'", kaže Sretenović. "Ova izložba ne pretenduje da kanonizuje umetnike i njihova dela, ona nastoji da kroz slike i naracije predstavi različite umetničke pokrete i tendencije. Ovo je samo jedno moguće čitanje istorije umetnosti Srbije i Jugoslavije 20. veka, čija se dela nalaze u kolekciji Muzeja", kaže Sretenović.

Prošetajte kroz Muzej savremene umetnosti pre svih:

Postavka je podeljena u 16 sekvenci od kojih je svaka za sebe posebna priča i govori o određenoj poetici, problemima, umetničkim fenomenima ili drugim pojavama. Te sekvence raspoređene su u pet narativnih tokova i prate arhitekturu zgrade.

Foto: B92
Foto: B92

U prizemlju može da se vidi predratna umetnost koja je podeljena u dve sekvence – “Građanski modernizam” i “Socijalna umetnost”.

Foto: B92
Foto: B92

Foto: B92
Foto: B92

Na drugom nivou su “Istorijske avangarde”, “Neoavangarde”, “Konceptualna umetnost”, “Nove umetničke prakse” i “Retroavangarde”.

Foto: B92
Foto: B92

Foto: B92
Foto: B92

Foto: B92
Foto: B92

Kakve reakcije očekujete na dan otvaranja?

Dejan Sretenović, autor koncepcije izložbe: "Najviše me zanima reakcija relevantne stručne javnosti. Izložba je didaktički orijentisana i okrenuta je najširoj publici jer cilj je ne samo da promovišemo kolekciju i renoviranu zgradu muzeja, nego i da vratimo publiku. Pre svega onu najmlađu, one generacije koje su stasale, a da nisu imale priliku da kroče u ovu zgradu i da se upoznaju s ovim što je bila naše zajedničko umetničko nasleđe".

Na trećem nivou je posleratna umetnost visokog modernizma i postmodernizma i fotografija, na četvrtom nivou umetnost osamdesetih, postmodernizam, “nova predmetnost” i na petom nivou izložba se završava umetnošću devedesetih i savremenom umetnošću danas.

"Ovo je revizija onoga šta smo navikli da viđamo u ovom muzeju u ranijim postavkama ili izložbama ovog tipa. Plod je timskog rada", kaže Sretenović.

Foto: B92
Foto: B92

Foto: B92
Foto: B92

Foto: B92
Foto: B92

Sretenovićev tim čine kustosi Zoran Erić i Mišela Blanuša koji su zajedno osmišljavali celine u bogatoj istoriji Jugoslavije i Srbije 20. i 21. veka.

Svoje mesto u postavci našli su radovi Nadežde Petrović, Petra Dobrovića, Save Šumanovića, Jovana Bijelića, grupa nadrealista “Beogradski nadrealizam”, pokreta zenitizma, avangardni umetnici iz grupa Exet, Gorgona, Mangelos.

Kakve reakcije očekujete na dan otvaranja?

Mišela Blanuša, kustos: Najteže bi nam palo da ljudi ostanu ravnodušni, ali mislim da će biti pozitivnih reakcija. Mi smo srećni što smo posle deset godina ušli u renoviranu zgradu sa reprezentativnim muzejem, po najsavremenijim svetskim standardima i ponosni smo zbog toga. Sada ćemo imati priliku da ugostimo mnoge značajne umetnike, organizujemo izložbe i ostvarimo saradnju sa velikim svetskim institucijama.

Posetioci će moći da vide i dela poznatih konceptualaca Marine Abramović, Raše Todosijevića, Zorana Popovića, kao i deo stvaralaštva najznačajnijih imena posleratne scene visokog modernizma Miodraga Protića, Petra Omčikusa, Stojana Ćelića, Bate Mihajlovića.

"Postoji i jedan segment sa inostranim umetnicima. Tu su ugledni umetnik Dan Peržovski i ruska grupa 'Što djelat', kao i zanimljiva skulptura Konrada Karstena", objašnjava Blanuša.

Na poslednjem nivou muzeja su umetnost devedesetih i savremena umetnost – radovi Biljane Đurđević, Zdravka Joksimovića, Milice Ružičić, Vladimira Miladinovića, Siniše Ilića...

Foto: B92
Foto: B92

Foto: B92
Foto: B92

Foto: B92
Foto: B92

Kako objašnjava kustos Zoran Erić, specifičnost "Sekvenci" je u tome što se, za razliku od ranijih izložbi u MSU, oslanja i na umetnost 21. veka.

"Tokom poslednjih godina, a naročito 2015. imali smo veliki broj akvizicija. Te godine dobili smo deset puta više novih umetničkih dela nego ranijih. Uspeli smo da otkupimo neka kapitalna umetnička dela umetnika koji dotad nisu bili zastupljeni u zbirci, kao što je Dimitrije Bašičević Mangelos ili Vladan Radovanović sa delima iz pedesetih, Ilija Šoškić... tako da smo ovom izložbom pokazali i pedesetak novih radova, koji će biti iznenađenje za našu publiku", objašnjava Erić dodajući da su ovog puta izložena i neka dela koja je Muzej ranije pribavio, ali je publika u Srbiji retko imala priliku da vidi.

"Pokušali smo i da barem malo pratimo savremenu scenu i tome ćemo u budućnosti više da se posvetimo. Tako smo ovog puta uključili neke savremene umetnike kao što su Vladimir Miladinović, Milica Ružičić..."

Foto: B92
Foto: B92

Kakve reakcije očekujete na dan otvaranja?

Zoran Erić, kustos: Očekujem pozitivne reakcije. Dugo se čekalo na to da se vidi šta sve muzej ima, čime raspolaže. Sada konačno možemo da kažemo da smo stekli sve muzeološke uslove i da je zgrada napravljena po svetskim standardima. Bićemo u mogućnosti da pravimo izložbe kao malo koji muzej u regionu.

Svi ljubitelji umetnosti koji od 20. do 26. oktobra budu posetili Muzej savremene umetnosti imaće na raspolaganju studente volontere, koji će im objasniti tajne svih izloženih dela. Tu će biti i didaktičke table koje će pratiti svaku sekvencu na srpskom i engleskom.

U okviru sedmodnevnog otvaranja izložbe „Sekvence” u renoviranoj zgradi Muzeja savremene umetnosti planiran je i prateći program. U saradnji sa Beogradskom filharmonijom, od 20. do 27. oktobra, nastupiće dirigent Hajnc Karl Gruber, sopran Branislava Podrumac i dirigent Urs Gabrijel Felc.

U isto vreme, zahvaljujući Beogradskom festivalu igre, gost muzeja biće koreograf Jakopo Godani sa igračima kompanije Balet Frankfurt i postavkom sa baletskim igračima iz Srbije. Za muzejsku publiku biće organizovan i muzički program na platou ispred muzeja uz džez kvartet Four Plus, DJ-a Bobana Petronija i DJ-a Sonju Pavlicu, kao i programi za najmlađe posetioce.

"Muzej je dobio i novu čitaonicu za mlade istraživače, studente i sve zainteresovane, kojima će biti dostupan ogroman fond dokumentacije koju čuvamo, a tu je i prostor za najmlađe u kom će se praviti dečji umetnički klubovi", objašnjava Senka Ristivojević, predstavnik Muzeja za odnose s javnošću.

Foto: B92
Foto: B92

Zgrada Muzeja savremene umetnosti delo je arhitekata Ivana Antića i Ivanke Raspopović i zidana je od 1960. do 1965. godine. Za posetioce je otvorena 20. oktobra 1965. Zdanje je 2007. zatvoreno za publiku, tada je otpočela prva faza rekonstrukcije i adaptacije. Poslednja faza radova okončana je u septembru 2017. Obnova ove reprezntativne zgrade podrazumevala je uređenje podrumskih prostorija (depoa, radionica, ateljea za konzervaciju i ekonomata), sređivanje krova, izmeštanje energetskog bloka iz zgrade muzeja u zaseban objekat, kompletno uređenje enterijera, zamenu instalacija i obnavljanje fasade. Muzej je nakon ovih radova dobio prostor i opremu za izlaganje i prezentovanje umetničkih dela u skladu sa svetskim muzeološkim standardima.

Foto: B92
Foto: B92

Likovno

Velikani pop arta u Kući legata

Dela ikona američkog pop arta su reprezentativni i prepoznatljivi radovi nastali u periodu od 60-tih godina prošlog veka, kada su pop artisti dostigli vrhunac umetničkog izražavanja, pa sve do recentnih radova iz prve decenije 21. veka.

Likovno utorak 9.01. 11:23 Komentara: 0
strana 1 od 372 idi na stranu