Zaostavština Olje Ivanjicki: Dela velike vizionarke

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković otvoriće sutra u Istorijskom muzeju Srbije izložbu "Zaostavština Olje Ivanjicki".

Kultura

Izvor: B92

Subota, 25.03.2017.

08:36

Zaostavština Olje Ivanjicki: Dela velike vizionarke

Na otvaranju će se obratiti i direktora Istorijskog muzeja Srbije dr Dušica Bojić, autor izložbe Tijana Jovanović Češka i saradnica u realizaciji postavke, direktora Fonda "Olga Olja Ivanjicki" Suzana Spasić.

Izložba "Zaostavština Olje Ivanjicki" kroz premijerno prikazivanje zaostavštine čuvene umetnice nastoji da podseti javnost na pitanje trajnog rešenja za smeštaj i prezentaciju njene zaostavštine, koja je nakon njene smrti 2009. godine dodeljena na privremeno čuvanje Istorijskom muzeju Srbije.

Postavka predstavlja do sada najobimniji presek raznovrsnog umetničkog stvaralaštva Olje Ivanjicki na polju slikarstva, vajarstva, modnog dizajna, arhitekture i poezije. Na izložbi će biti predstavljeno gotovo 200 umetničkih slika, skulptura i crteža iz svih perioda stvaralaštva Olje Ivanjicki, kao i lični predmeti (fotografije, fonoteka, nameštaj, kolekcija čaša i svećnjaka itd) koji su činili deo njene svakodnevice i bili neiscrpan izvor inspiracije za umetnički rad.

U posebnom delu galerije biće rekonstruisani delovi njenog ateljea sa autentičnim nameštajem i ličnim predmetima. Budući da je Olja Ivanjicki težila da se svojim delima osvrne na društveno-političke i istorijske događaje, posetioci će imati priliku da vide i portrete brojnih poznatih ličnosti iz sfere nauke, umetnosti i politike.

Među izloženim umetničkim delima svojim značajem se izdavajaju "Kosmički ciklus", "Reciklirana istorija umetnosti", koja obuhvata portrete slavnih umetnika koji su uticali na njen rad i triptih "20. vek"- serija portreta ličnosti koje su, po umetnici, obeležile prošli vek.

To su portreti naučnika Karla Segana, književnika Ive Andrića, Miroslava Krleže i Margerit Jursenar, muzičara Mika Džegera, astronauta Nila Armstronga, ali i portreti aktuelnog predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i predsednika SAD Donalda Trampa, naslikan 1995. godine.

Posetioci će biti u prilici da vide i izbor iz kolekcija koje je Olja Ivanjicki uradila za modnu kuću "Mona" (kolekcije "Tesla", "Njegoš" i "Carstvo". Pojedini segmenti vizionarskog umetničkog rada Olje Ivanjicki biće predstavljeni kroz interaktivnu aplikaciju- instalaciju, koju je dizajnirao Borjan Pobrić. Instalacija će omogućiti posetiocima da saznaju više o određenim izloženim radovima, životu umetnice i "priči iza umetnosti".

Tekstovi na postavci kreirani su tako da prenose razmišljanja umetnice o izloženim slikama, kao njeno lično, autentično tumačenje dela. "Ja ne idem za uspehom, nego za trajanjem, ne samo dok sam tu, nego i kad neću biti tu. Da sve ostane i traje. To je moj put", govorila je Ivanjicki. Autor izložbe je muzejski savetnik Tijana Jovanović Češka, dizajn postavke je osmislila kustos Izabela Martinov Tomović, dok je saradnik u realizaciji postavke Suzana Spasić, direktor Fonda "Olga Olja Ivanjicki".

Izložba se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a moći će da se pogleda do novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: