Izložba "Mala čitanka vojvođanskog konceptualizma"

Izložba “"Mala čitanka vojvođanskog konceptualizma"”, koju je priredio Nebojša Milenković, otvorena je sinoć u Savremenoj galeriji u Subotici.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 19.07.2016.

09:38

Izložba

Sastavljena od dela iz umetničkih kolekcija Moderne galerije i Gradskog muzeja u Subotici, kao i novosadskog Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, izložba “"Mala čitanka vojvođanskog konceptualizma"” ukazuje na neke od ključnih primera praksi umetnika s kraja šezdeseth i početka sedamdesetih godina, koji su živeli i radili u malim vojvođanskim (tada jugoslovenskim) gradovima, a sa akcentom na umetnicama iz Subotice.

Pojava novih umetnosti 1960-ih i 1970-ih u Srbiji vezuje se za umetničku grupu “Bosch+Bosch”, osnovanu u subotičkoj poslastičarnici “Triglav” 27. avgusta 1969, kao i novosadskih konceptualnih grupa “Kod”, odnosno (E i kasnije (E -Kod, Januar i Februar koje sa radom počinju tek neznatno kasnije.

Logistička podrška nalazila se u onovremenim omladinskim institucijama, pre svih novosadskoj Tribini mladih, kasnije i beogradskom SKC-u i štampi, a duhovno srodništvo u vezama sa alternativnom rock'n'roll kulturom, teatrom i crnotalasnim filmom, umetnicima iz drugih jugoslovenskih republika, ali i novom mađarskom avangardom.

Prevazilazeći dotadašnje estetske kategorije, konceptualna umetnost prerastala je u aktivnost usmerenu na preispitivanje i prevrednovanje ključnih pitanja tadašnjeg umetničkog i društvenog ustrojstva.

Od stvaraoca, umetnik postaje društveni radnik, a njegovi radovi sredstvo kojim se jedna patrijarhalna i u osnovi tradicionalistička, ako već ne i konzervativna kultura, svakodnevno preobražavala i modernizovala praktikovanjem prevratničkih intelektualnih praksi kakvima u istoriji naše umetnosti i kulture ne postoji pandan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: