Američki mediji cenzurisali Modiljanijev „Ležeći akt“

Smatrana jednim od glavnih dela italijanskog umetnika Amadea Modiljanija, slika "Ležeći akt", koja je u ponedeljak prodata na aukciji za 170,4 miliona dolara, i tako postala druga najskuplja slika na svetu (posle Pikasovih "Žena iz Alžira"), našla se u žiži svetske pažnje.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 12.11.2015.

17:21

Default images

Smatrajući, valjda, da bi prikazana golotinja mogla da "uznemiri" čitaoce, pojedini mediji u Americi su, prenoseći vest o famoznoj licitaciji, cenzurisali čuveno platno.

"Fajnenšel tajms" je tako prekrio "škakljive" delove tela portretisane žene crnim trakama, dok su ih Foks njuz i još neke TV mreže "zamaglile", što je izazvalo brojne ljutite i podrugljive reakcije na društvenim mrežama.

"'Fajnenšel tajms' je cenzurisao tog prljavog pornografa Modiljanija", posprdni je komentar jednog od korisnika interneta, dok se drugi upitao: "Koliko seksualno bolesni mogu biti konzervativci i Foks njuz?"

Mnogi su iskoristili i haštag #freethenipple (sloboda za grudi) koji se koristi u znak protesta protiv cenzure ženske golotinje na internetu, a posebno na Fejsbuku.

Inače, ova Modiljanijeva slika je pre par dana prodata na aukciji za 170 miliona dolara, a nešto više o životu ovog velikog umetnika možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: