Modiljanijeva slika prodata za 170,4 miliona dolara

Slika Amadea Modiljanija prodata je na aukciji u Njujorku za vrtoglavih 170,4 miliona dolara, što je najviši iznos za koji je ikada prodato delo ovog umetnika.

Kultura

Izvor: Beta

Utorak, 10.11.2015.

10:35

Default images
Ležeæi akt, Amadeo Modiljani (Foto: Beta / Courtesy of Christie's Images via AP)

Slika “Ležeći akt” prodata je u aukcijskoj kući Christie’s i postala je drugo najskuplje umetničko delo ikada prodato na aukciji.

Slika iz 1917-1918. godine, na kojoj je predstavljena nepoznata naga žena koja se odmara na kauču naslonjena na plavi jastuk, umalo je izazvala skandal kada je prvi put predstavljena na izložbi u Parizu. Prethodni rekord za neko Modiljanijevo delo bio je 71 milion dolara.

Slika Pabla Pikasa "Žene iz Alžira" (Verzija "O"), koja je prodata u maju za 179 miliona dolara, postavila je svetski rekord u ceni za neko umetničko delo.

Aukcijski rekord za neko delo Roja Lihtenstajna postignut je za sliku "Medicinska sestra", koja je prodata za 95,3 miliona dolara. Poznato delo Lihtenstajna, koje nije bilo na tržištu 20 godina, zasnovano je na strip crtežu. Dva značajna rada Pola Gogena takođe su ponuđena sinoć na aukciji u Njujorku.

Slika "Mladić s cvetom" iz 1891. godine prodata je za 13,6 miliona dolara, dok je skulptura "Tereza" s motivima s Tahitija dostigla cenu od 25 miliona dolara.

Aukcijski rekord Gogenove slike s tahićanskim motivima drži slika "Čovek sa sekirom", koja je 2006. prodata za 40,3 miliona dolara, a najskuplja Gogenova skulptura prodata na aukciji donela je 11,3 miliona dolara.

U februaru je jedna od njegovih slika s Tahitija, "Kada ćeš me oženiti?", prodata privatno za skoro 300 miliona dolara, što je i najveća cena za neko umetničko delo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: