Izložba crteža Petra Dobrovića

Muzej savremene umetnosti je u Galeriji Petra Dobrovića u Kralja Petra 36/4 priredio izložbu "Crteži Petra Dobrovića" autora višeg kustosa te institucije Žakline Ratković.

Izvor: Tanjug
Podeli

Postavku, koja će pred posetiocima biti sledećih godinu dana, čini oko 50 crteža tog značajnog umetnika iz svih perioda njegovog stvaralaštva. U radu Dobrovića, jednog od glavnih protagonista srpskog modernizna, crtež zauzima izuzetno važno mesto, a on sam, izraziti kolorista naglašava da je crtež nosilac ideje dok boja samo daje raspoloženje.

Najobimniju celinu u njegovom crtačkom opusu čine predstave aktova, ženskih i muških, kao krokiji ili studije i uglavnom su nastali prema modelu. Dobrović je prvi domaći autor koji, usvajanjem Sezanovih istraživanja i kubističkih iskustava primenjuje u svom radu principe analize prostora i forme i time stvara značajan pomak u odnosu na dominantan model.

Crteži aktova nastali u Parizu između 1912. i 1914. godine izdvajaju se po svojim karakteristikama kao na primer najranijeg razlaganja motiva na našim prostorima i predstavljaju značajan individualni doprinos ranog modernizma u ovoj sredini.

Petar Dobrović je rođen 1890. u Pečuju u obrazovanoj porodici srpskog trgovca. Studirao je na Likovnoj akademiji u Budimpešti. Između 1912. i 1914. prvi put je boravio u Parizu gde usvaja Sezanove ideje i stvara seriju crteža u kojima se približiva kubističkoj formi.

Po povratku, postepeno se okreće renesansnim uzorima i teoretski formuliše težnju ka monumentalnoj umetnosti 20. veka. Godine 1921. proglašen je za predsednika kratkotrajne Srpsko-mađarske republike i pošto je osuđen na smrt u odsustvu trajno se nastanjuje u Beogradu. Godina 1926. i 1927. ponovo je boravio u Parizu gde piše likovne kritike za "Pariser Deutsche Zeitung".

Na Kolarčevom narodnom univerzitetu vodio je Večernji kurs figurativnog crtanja. Jedan je od osnicača i profesor na Umetničkoj akademiji u Beogradu (danas Fakultet likovnih umetnosti). Bio je član grupe "Oblik", a izlagao je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Umro je u Beogradu 1942. godine.

Likovno

Misterija "Nage Mona Lize"

U podrumima Luvra, stručnjaci razmatraju crtež sa jednim pitanjem na umu: da li bi ova polunaga, misteriozno nasmejana dama, mogla biti skica Leonarda da Vinčija?

Likovno subota 25.11. 12:00 Komentara: 6
strana 1 od 372 idi na stranu