Marina Abramović - najmoćnija umetnica na svetu

Čuvena umetnica Marina Abramović najbolje je rangirana umetnica na upravo objavljenoj listi najuticajnijih ličnosti u svetu umetnosti, koju krajem godine tradicionalno objavljuje prestižni umetnički časopis „Art Review“.

Kultura

Izvor: Izvor: B92, Art Review

Sreda, 03.12.2014.

16:25

Default images

Marina Abramović našla se na petom mestu liste „100 najmoćnijih“ (Power 100), a „Art Review“ ju je opisao kao performans-umetnicu koja je postala prava zvezda, predmet poštovanja, ali i inspiracija drugima, a uz sve to sprovela je i uspešnu kampanju prikupljanja novca za „Marina Abramović Institut“, smešten u Njujorku.

Ona je ove godine pažnju medija i umetničke javnosti držala performansom „512 sati“ izvedenom u Londonu, a nedavno je najavila i novi performans, ovoga puta u Sidneju.

Iznad nje na „Art Review“ listi rangirani su samo istaknuti vlasnici renomiranih muzeja i galerija. Tako je na samom vrhu liste Nikolas Serota, direktor Tejt-univerzuma, sa sedištem u Londonu, odakle upravlja brojnim galerijama i institucijama širom sveta, povlačeći poteze i donoseći odluke koje definišu savremenu umetničku scenu.

-- Pročitajte i Marina Abramović - umetnik je prisutan --

Iza njega, na drugoj poziciji, našao se Dejvid Zvirner koji upravlja velikim galerijama u Njujorku i Londonu, treće mesto zauzeo je Ivan Virt, čuveni galerista sa izložbenim prostorima širom sveta, a poziciju ispod drži Glen D. Louri, direktor čuvenog njujorškog Muzeja moderne umetnosti (MoMA).

Među deset najuticajnijih ličnosti iz sveta umetnosti, osim Marine Abramović, samo je još dvoje umetnika: proslavljeni „kralj kiča“ Džef Kuns i čuvena fotografkinja Sindi Šerman.

Časopis „Art Review“ jedan je od najpoznatijih svetskih umetničkih časopisa, osnovan 1949. godine. Godišnje se objavljuje devet izdanja časopisa, uključujući i dva specijala posvećena trenutno najmoćnijim ličnostima (Power 100) kao i budućim nadama (Future Greats).

Lista sto najmoćnijih osoba u svetu umetnosti prvi put je objavljena u novembru 2002. godine i predstavlja godišnji presek stanja na umetničkoj sceni, iza kojeg stoji stotinu umetnika, istoričara umetnosti, preduzetnika angažovanih u svetskim muzejima i galerijama...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

127 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: