Narodni muzej tokom praznika

Narodni muzej u Beogradu biće uglavnom otvoren tokom predstojećih praznika. Jedini neradni dani izložbenog prostora biće 1. i 7. januar 2015. Ostalim danima radiće se uobičajnim radnim vremenom.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 31.12.2014.

17:09

Default images

„Pored toga, u skladu sa prazničnim duhom darivanja, omogućićemo posetiocima besplatan ulaz 2, 3 i 4. januara, kao i mogućnost da izaberu za sebe neko od starih izdanja Narodnog muzeja, koje ćemo im darivati“, navode iz Narodnog muzeja.

Posetioci će moći da obiđu aktuelne izložbe. Jedinstvena postavka „Pit Mondrijan, Slučaj Kompozicije II“ moći će 8. januara da se obiđe u društvu autorki Jelene Dergenc i Simone Ognjanović, koje će zainteresovanu publiku upoznati sa postavkom i pojedinim radovima.

Takođe uz tumačenje saradnika će ova postavka moći da se vidi u subotu, 27. decembra od 18 časova i utorak, 30. od 12 časov.

Predstavljajući odabrane radove domaćih autora koji su nastajali podstaknuti slikom Pita Mondrijana iz Narodnog muzeja, pruža se mogućnost saznanja o ključnim momentima koji su oblikovali ovdašnju umetničku scenu počev od osamdesetih godina 20. veka.
Jagodin mala, Nakit iz grobnice
Predstavljeni su radovi Gorana Đorđevića, Nikole Pilipovića, Aleksandra Dimitrijevića, Zorana Naskovskog, Jelice Radovanović, Dejana Anđelkovića, Dobrivoja Krgovića, Mrđana Bajića i Vesa Sovilja, kao i dva neautorizovana projekta. Zanimljivo je da jedna od umetničkih instalacija uključuje i nekoliko izuzetno značajnih dela iz Zbirke strane umetnosti Narodnog muzeja u Beogradu kao što su radovi Šagala, Kandinskog, Pikasa i Van Goga .

Uz ovo fantastično preplitanje univerzalnog i lokalnog na postavci koja nosi Mondrijanovo ime u nazivu, posetioci Narodnog muzeja će moći da pogledaju i izložbu Kasnoantička nekropola u Jagodin mali. Kroz ovu postavku Narodnog muzeja iz Niša zainteresovani će moći da se upoznaju sa rezultatima osam decenija dugih arheoloških iskopavanja ovog izuzetnog lokaliteta u gradu Nišu gde su sačuvani tragovi života iz vremena drevnog Rima, kao i obeležja prvih hrišćana.
Ðanbatista Tijepolo, Anðeo èuvar, 1737.
Posetioci će biti u mogućnosti da se upoznaju sa primercima luksuznog nakita, sačuvanim staklenim posudama, predmetima od metala, načinom sahranjivanja, novcem i fresko slikarstvom stanovnika rimskog Naisa.

U Atrijumu Narodnog muzeja ovih dana se mogu pogledati dva ostvarenja jednog od najvećih evropskih slikara 18. veka, Đambatiste Tijepole. Slika Anđeo čuvar je nedavno stigla u Beograd iz Udina, a platno Obučavanje Bogorodičino je Tijepolovo rano ostvarenje iz kolekcije Narodnog muzeja.

U zanimljivim i značajnim epizodama iz istorijata Narodnog muzeja može se saznati na postavci Kroz lica muzeja kojom je ova institucija obeležila 170 godina postojanja.

Povodom praznika organizovana je i prodajna izložba Muzejske tajne iz današnjeg ugla koja se realizuje sa željom da se publici u susret novogodišnjim praznicima upotpuni doživljaj muzejske posete i pruži mogućnost da izaberu poklone za najbliže u skladu sa praznicima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: