Devet najskupljih umetnina u 2014.

Godina na izmaku bila je jedna od najboljih za aukcijske kuće. Milijarde su obrnute na tržištu umetnina budući da u vremenima kriza, umetnička dela važe za sigurnu investiciju. Dojče vele je sastavio listu devet najskupljih umetnina godine.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 30.12.2014.

11:31

Default images

Na prvom mestu je "Kočija" Alberta Đakometija prodata na Sotbijevoj aukciji za 102,9 miliona dolara.

Potom sledi "Crna vatra I" Bernata Njumana prodata za 84,2 miliona dolara, dva Vorhola - "Trostruki Elvis" (81,9) i "Četiri Marlona" (69,9 miliona dolara).

Na četvrtom su "Tri studije portreta Džona Edvarda" Frensisa Bejkona koje su otišle za 80,8 miliona dolara. Njegov triptih "Tri studije za portret Lučijana Frojda" na vrhu je liste najskupljih slika svih vremena i prodat je 2013. za142,4 miliona dolara.

Peto mesto liste zauzima "Tete" Amadea Modiljanija, glava žene rađena pod uzicajem Brankuzija koja je prodata za 70,7 miliona dolara.

Još jedan Bejkon, ovoga puta "Portret Džordža Dajera" našao se na šestom mestu liste sa 70,2 miliona dolara.

Na sedmom je slika "Bez naziva" američkog apstraktnog umetnika Saja Tvomblija koja je prodata za 69,6 miliona dolara, potom sledi "Bez naziva" Marka Rotkoa za 66,2 miliona dolara i "Le Printemps" Eduara Manea koja je prodata za 65,1 miliona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: