MSU: Rekonstrukcija po planu

Započeti radovi na sanaciji krova Muzeja savremene umetnosti obavljaju se prema predviđenim planovima i rokovima, a završna faza rekonstrukcije čitavog objekta počeće nakon izbora građevinskog izvođača na javnom raspisu, koji je planiran za januar naredne godine, rečeno je Tanjugu u toj instituciji.

Podeli

Planirano je uulaganje nešto manje od milijarde dinara, a rok za završetak obnove je 20. oktobar 2015. godine, kada bi MSU, sa novom stalnom postavkom, trebalo da bude ponovo otvoren za posetioce.

MSU je zatvoren za javnost od 2007. godine, međutim njihova izlagačka delatnost time nije prestala, pošto dela koja baštine predstavljaju u Salonu MSU, Legatu Čolakovića, Kući Legata, Muzeju istorije Jugoslavije...

Delatnost MSU je počela 1958. godine, kada je aktom Saveza za kulturu narodnog odbora grada Beograda doneta Odluka o osnivanju Moderne galerije, ustanove čiji je zadatak bio da prati razvoj jugoslovenske i srpske moderne i savremene umetnosti 20. veka.

Iste godine Izvršno veće Srbije je odlučilo da za potrebe te galerije sazida zgradu koja bi zadovoljila moderne muzeološke principe i odredila je lokaciju na Novom Beogradu, na ušću Save, naspram Beogradske tvrđave.

Istovremeno je raspisan konkurs za izradu idejnog projekta, a konkurs je završen 1960. godine. Izabrani autori su bili arhitekte Ivan Antić i Ivanka Raspopović, a zgrada je građena od 1960. do 1965. godine.

Savet Moderne galerije 1965. usvaja novi naziv - Muzej savremene umetnosti, koji je te godine otvoren 20. oktobra, a danas fond MSU ima preko 8.000 dela i predstavlja najreprezentativniju kolekciju umetničkih dela 20. veka.

strana 1 od 18 idi na stranu