Otvara se Legat Petra Lubarde u Beogradu

Reprezentativno zdanje na Dedinju u kojem je živeo poznati slikar Petar Lubarda (1907-1974) biće svečano otvoreno večeras, 23. decembra. Dan kasnije Legat će biti otvoren za sve posetioce.

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug

Utorak, 23.12.2014.

09:57

Default images

Posetioci Legata Petra Lubarde moći će da u potpuno renoviranoj vili vide dela koja 30 godina nisu bila dostupna javnosti.

U prizemlju i na prvom spratu biće predstavljeno 16 slika od 24 slike, koliko ih je pronađeno u toj kući kada je komisija za popis sadržaja i predmeta Legata Petra Lubarde Sekretarijata za kulturu Skupštine grada Beograda ušla u taj prostor 2008.

"Od 55 slika pronašli smo 24 i one su konzervirane, restaurirane", rekao je ranije Tanjugu direktor Kuće legata Filip Brusić Reno, ukazavši da je ogroman posao uradio Centralni institut za restauraciju uz pomoć Visokog instituta za restauraciju iz Rima.

Slika "Kamena mreža" nije mogla da bude konzervirana i ona je nažalost nepovratno oštećena, kazao je on, uprkos tome što su korišćeni svi dostupni savremeni konzervatorski tretmani, znanja i alati. Pored slika, posetioci će videti i crteže poznatog umetnika, deo vrednog nameštaja koji je koristio bračni par Lubarda, zatim privatne fotografije, ali i predmete koje su koristili u svakodnevnom životu: porcelan, tanjire, suvenire...

"Ideja je da se dočara kako su Petar i Vera živeli, ali pre svega da se pokažu slike, odnosno dela koja su veoma vredna", rekao je Brusić Reno u godini obeležavanja 40 godina od umetnikove smrti.

Tu je i štafelaj Petra Lubarde, zatim paleta, boje, četke... "To su stvari koje su svakome zanimljive, pošto ih je umetnik koristio tokom stvaranja svojih dela", naveo je Brusić Reno.

Legat će imati i prodavnicu suvenira, ali i kafe koji je predviđen projektom, pa će posetioci tog zdanja bez zadrške moći da uživaju u uređenom dvorištu i na pravi način da osete kako je živeo bračni par Lubarda.

Petar Lubarda jedan je od najznačajnijih umetnika ovih prostora koji je svojim stvaralaštvom obeležio i odredio tokove slikarstva druge polovine 20. veka. Modernost, odlučnost izraza i stvaralačka snaga odredili su mu istorijski pijedestal koji ga svrstava među najdarovitije i najuticajnije umetnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Podeli: