Jugoslovenska arhitektura - prošlost koja traje

Izložba fotografija “Jugoslovenska arhitektura prošlost koja traje” Davida Pužada biće otvorena u ponedeljak, 3. novembra od 19h u UK Parobrod u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 02.11.2014.

11:54

Default images

Izložbu je realizovao tim internet magazina “Still in Belgrade” u saradnji sa UKParobrod. Posetioci će imati priliku da vide više od 25 fotografija posleratne jugoslovenske arhitekture koje je David Pužado fotografisao u Beogradu.

Deo ovog projekta predstvaljen je na ovogodišnjem Oktobarskom salonu pod nazivom “Dragulji iz naše prošlosti” i privukao je veliku pažnju posetilaca. Za ovu izložbu video rad je kreirao beogradski umetnik Danilo Stojić.
Serija fotografija predstavlja javne objekte izgrađene u Beogradu u posleratnom periodu za vreme vladavine Tita.

Objekti predstavljaju dragulje moderne jugoslovenske arhitekture čiji su autori istaknute arhitekte tadašnje države. Monumentalni, simetrični, trajni objekti prenose snažan vizuelni uticaj i pokazuju samouverenost i snagu socijalističke republike sa svom simbolikom koja ih je pratila. Nakon raspada SFRJ početkom 90ih njihov simbolički značaj je zauvek nestao.

Kako je Vilem Jan Nutelings zapisao “objekti su postali potopljeni u novom dobu, ostali su nerazumljivi mlađim generacijama. Njihova simbolika je izgubljena kako se menjao vizuelni jezik, a signali prigušeni novim pogledima na svet”.

Pužadove fotografije otvaraju pitanja koja su važna za naš nacionalni identitet: Šta se dogodilo sa ovim objektima tokom vremena? Da li su oni deo društvenog konsenzusa? Kako se odnosimo prema kulturnom nasleđu koje nam je Jugoslavija ostavila?
David Pužado (1972, Barselona, Španija) po profesiji je fotograf čija se dominantna interesovanja kreću u oblasti crno-bele fotografije, arhitekture, simetrije, ljudi, i čije radove odlikuje jednostavnost i minimalizam, tišina koju neguje oko slike.

Od 2013. organizuje izložbe u beogradskoj kafe-knjižari Meduza, a od 2014. i u džez klubu Čekaonica (u bivšoj zgradi BIGZ-a), gde je do sada organizovao 13 grupnih izložbi na kojima su predstavljena prevashodno nova imena u svetu domaće i inostrane fotografije. Pužado je do sada imao tri samostalne izložbe u Barseloni i tri u Beogradu.

Dobitnik je i nekoliko nagrada na međunarodnim fotografskim konkursima. Sada živi i radi u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: