Izložba „Viki voli spomenike 2014." u Beogradu

Treću godinu zaredom u Beogradu biće organizovana izložba „Viki voli spomenike 2014." Otvaranje je u subotu 25. oktobara od 18 časova u Centru za promociju nauke, Knez Mihailova 5.

Podeli

Već treću godinu za redom, foto entuzijasti iz Srbije i ove godine učestvovali su u najvećem svetskom foto-konkursu „Viki voli spomenike” (“Wiki Loves Monuments"). Ovaj konkurs, kao i prethodnih godina u našoj zemlji organizovala je nevladina organizacija Vikimedija Srbije, zvanični ogranak svetske Zadužbine Vikimedije, čiji su ciljevi promocija i podrška stvaranja, sakupljanja i umnožavanja slobodnog sadržaja na srpskom jeziku, isključivo na neprofitan način.

Tokom meseca septembra, istovremeno kada i hiljade volontera – učesnika konkursa iz 37 zemalja sveta, učesnici iz Srbije, svoje autorske fotografije domaćih istorijskih lokacija, spomenika i objekata kulturnog nasleđa, slali su pod Creative Commons slobodnom licencom na Vikimedijinu multimedijalnu ostavu koja predstavlja slobodan repozitorijum sa više od 22 miliona multimedijalnih sadržaja koji se koriste u najvećoj slobodnoj enciklopediji – Vikipediji. Pored toga što je zanimljiv, projekat „Viki voli spomenike” omogućava da se kulturno nasleđe očuva za buduće generacije i da se dokumentuju istorijske znamenitosti naše zemlje. Fotografije prikupljene ovim konkursom mogu postati važan istorijski izvor koji se može slobodno koristiti.

Stručni žiri u kome su bili Ljubiša Tešić, predsednik sekcije umetničke fotografije ULUPUDUS-a, Branislav Strugar, majstor fotografije foto saveza Jugoslavije, član ULUPUDUS-a i Dejan Vukićević, fotograf u Zavodu za zaštitu prirode Srbije, odabrao je dvadeset najboljih autorskih fotografija, od kojih se prvih deset plasiralo u dalji krug globalnog konkursa na kom će takmičiti sa finalistima ostalih svetskih zemalja učesnica. Na izložbi pobedničkih fotografija koja će biti otvorena 25. oktobra u Beogradu od 18 časova, u saradnji sa Centrom za promociju nauke, u izložbenom prostoru u Knez Mihajlovoj ulici br. 5 (bivša Robna kuća Beograd) zvanično će biti proglašeni dobitnici prva tri mesta i dodeljene nagrade.

Izvršni direktor Vikimedija Srbije, Ivan Nikčević, povodom završetka konkursa izjavio je: „Foto entuzijasti iz Srbije su i ove godine dali izuzetan doprinos takmičenju „Viki voli spomenike” sa 2643 fotografije, na kojima su i one domaćoj javnosti manje poznate lokacije i spomenici, čime je bogato kulturno i istorijsko nasleđe Srbije još više približeno svetu.”

Najbolji podatak koji govori o značaju i veličini ovog takmičenja jeste da je na konkurs na svetskom nivou, kumulativno sa takmičenjima prethodnih godina pristiglo preko milion fotografija.

Likovno

"Stvari koje nestaju ili zašto sam dala ostavku"

"Za promenu formata Oktobarskog salona čula sam u subotu uveče, 25. oktobra, iz medija. Ni Odbor Salona, ni ja nismo bili ni konsultovani niti obavešteni. Zato dajem ostavku. Znam da taj čin nema težinu, pošto sam u odlasku sa mesta direktora već mesecima, ali nažalost, ima značaj jer će Upravi Grada omogućiti još jednu "pobedu", a to je postavljanje direktora ove institucije bez konkursa."

Likovno petak 31.10. 09:09 Komentara: 87

"Autokratsko ukidanje prostora za kritičko mišljenje"

Povodom Odluke koja je doneta na sednici Skupštine Grada Beograda 24. oktobra, prema kojoj će se „Oktobarski salon ubuduće održavati bijenalno, čime će se ostvariti određene uštede, ali i bitno popraviti kvalitet ove kulturne manifestacije“, saopštenjem se oglasio organizator Oktobarskog salona.

Likovno utorak 28.10. 15:41 Komentara: 18

Kako žive i rade privatne galerije u Beogradu

U prestonici Srbije postoji veliki broj izlagačkih prostora, međutim stiče se utisak da privatne galerije "ne plaše" ljude kao državne institucije. Na sam pomen Galerije SANU, ULUS-a, Narodnog muzeja... ljudi kao da počnu tiše da govore i da idu na prstima.

Likovno ponedeljak 27.10. 10:13 Komentara: 2

Pariz: Kulturna jesen u znaku seksa

Nakon postavke posvećene zloglasnom majstoru razvrata, Markizu de Sada, koja je svojom provokativnom reklamom šokirala javnost, i postavljanja ogromne skulpture Amerikanca Pola Mekartija, koja je mnoge Parižane podsetila na džinovsku seksualnu igračku, u francuskoj prestonici je priređena još jedna "škakljiva" izložba.

Likovno nedelja 26.10. 17:49 Komentara: 2
strana 1 od 16 idi na stranu