Umetnost socijalističke Jugoslavije u MSUB

Muzej savremene umetnosti u Beogradu organizuje izložbu „50 umetnika iz zbirki Muzeja savremene umetnosti - jugoslovenska umetnost od 1951. do 1989.“ na kojoj će biti predstavljena reprezentativna dela umetnika epohe socijalističke Jugoslavije koji su svojom aktivnošću pomerali i menjali jezičke paradigme određenih perioda.

Podeli

Izložba je otvorena za publiku od 16. oktobra do 7. decembra 2014. svakim danom od 12 do 20 časova, osim ponedeljkom.

U susret pedesetogodišnjici otvaranja zgrade Muzeja savremene umetnosti na Ušću i s nadom da će se tim povodom završiti njena rekonstrukcija koja traje predugih sedam godina, organizujemo drugu „pripremnu" izložbu za mnogo temeljniju i sveobuhvatniju buduću muzejsku postavku.

Nadovezujući se na prethodnu izložbu, „100 dela iz zbirki MSUB. Jugoslovenska umetnost od 1900. do 1945." predstavljenu tokom aprila i maja 2014. godine, ovom izložbom se zaokružuje simbolički gest prema publici i kulturnoj javnosti da posle toliko godina ponovo bude u prilici da pogleda reprezentativni izbor dela umetnika zastupljenih u zbirkama Muzeja.

Hronološkim nizom, referišući na dominantan decenijski model istorizovanja jugoslovenske umetnosti od osnivanja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, u pet prostorija Kuće legata osmišljene su posebne prostorne celine. Sučeljavanjem i dijalogom značajnih dela renomiranih umetnika posleratne Jugoslavije biće predstavljen sveden ali reprezentativan izbor umetnika koji su obeležili odreðene decenije, kreirali „duh vremena", i oslikavali odnos između umetnosti i društvene stvarnosti epohe.

Na izložbi su predstavljena dela Petra Lubarde, Bogoljuba Jovanovića, Petra Omčikusa, Ivana Tabakovića, Leonida Šejke, Vladana Radovanovića, Olge Jevrić, Gabrijela Stupice, Miodraga Miće Popovića, Vojina Bakića, Radomira Damnjanovića Damnjana, Julija Knifera, Miodraga B. Protića, Stojana Ćelića, Vladimira Veličkovića, Dušana Otaševića, Marine Abramović, Raše Todosijevića, Mrđana Bajića, Marije Dragojlović, itd.

Prihvatajući tezu istoričara umetnosti Ješe Denegrija o jugoslovenskom kulturnom prostoru koji se može pratiti od početka XX veka pa sve do kraja osamdesetih godina i druge izložbe „Jugoslovenska dokumenta" u Sarajevu 1989. godine, za ovu priliku istorijski i hronološki okvir postavljen je od 1951. do 1989. S jedne strane, to je i istoriografski okvir izgradnje specifičnog jugoslovenskog društveno političkog modela socijalizma započetog nakon 1948. i sukoba s Informbiroom i Staljinom.

S druge strane, to je i simbolički okvir specifičnog jugoslovenskog umetničkog konteksta obeleženog definitivnim razlazom s umetnošću socijalističkog realizma, kao i prelomnom izložbom Petra Lubarde u galeriji ULUS maja 1951. koja iz korena menja paradigmu likovnog jezika u socijalističkoj Jugoslaviji. Izložba i izbor zato hronološki počinje sa slikom Petra Lubarde „Fantastični predeo“ iz 1951. godine, a završava se slikom Marije Dragojlović „Crna satenska kutija“ iz 1989. godine čime se takođe prati postavljeni društveno-politički odreðen hronološki okvir.

Posebno bitno polazište za osmišljavanje postavke je analiza politike otkupa Muzeja savremene umetnosti od osnivanja pri čemu se posebno ističe pravovremena recepcija, valorizacija i akvizicija najznačajnijih pojedinaca i pojava iz svih umetničkih sredina Jugoslavije. Ovaj izbor i izložba se zato u potpunosti baziraju na akvizicijama Muzeja u datom hronološkom okviru, i ne uključuju naknadne otkupe i poklone iz perioda posle raspada socijalističke Jugoslavije.

Izložba nema pretenziju da u prostoru Kuće legata da normativno čitanje jugoslovenske umetnosti druge polovine XX veka, već se može posmatrati kao skica i uvod u buduća kompleksnija promišljanja razvoja jugoslovenske umetnosti u istorijskom periodu obuhvaćenom odreðenim hronološkim okvirom.

Autor koncepcije i postavke: Zoran Erić
Kustosi: Svetlana Mitić i Mišela Blanuša
Izložba je organizovana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.
Medijski sponzori: RTS, B92, Studio B, Blic, Politika, Danas, Vreme, Nin, Novosti, City magazine, SeeCult, Designed.
Podrška: Alma Quattro, DPC.

U toku trajanja izložbe biće organizovan bogat prateći program. Pored vikend programa za školsku populaciju, subotom će biti organizovana tematska vođenja kroz izložbu kustosa Muzeja savremene umetnosti, a sredom susreti s umetnicima.

Termini za stručna vođenja subotom u 12 časova:

18. oktobar, autorsko vođenje kroz izložbu, kustos Muzeja savremene umetnosti Zoran Erić
25. oktobar, tematsko vođenje „Volite li osamdesete - slikarstvo beogradske scene?“ kustos muzeja savremene umetnosti Žana Gvozdenović
1. novembar, tematsko vođenje “Slikarstvo beogradskog enformela”, kustos Muzeja savremene umetnosti Mišela Blanuša
8. novembar, tematsko vođenje “Heroika vizije - Petar Lubarda”, kustos Muzeja savremene umetnosti Svetlana Mitić
15. novembar, tematsko vođenje “Neša Paripović, Primeri analitičke skulpture”, kustos Muzeja savremene umetnosti Dejan Sretenović
22. novembar, tematsko vođenje “Svetlost kao element u oblikovanju savremene skulpture”, kustos Muzeja savremene umetnosti Rajka Bošković
29. novembar, tematsko vođenje “Dva pogleda: Ivan Tabaković i Leonid Šejka”, kustos Muzeja savremene umetnosti Žaklina Ratković
6. decembar, autorsko vođenje kroz izložbu, kustos Muzeja savremene umetnosti Zoran Erić

Susreti s umetnicima - sredom u 18 časova:

22. oktobar u 18h Mileta Prodanović
29. oktobar u 18h Dušan Otašević
5. novembar u 18h Vladan Radovanović
19. novembar u 18h Zoran Popović
26. novembar u 18h Marija Dragojlović
3. decembar u 18h Mrđan Bajić

Edukativni program za školsku populaciju:

Omladinski klub Muzeja savremene umetnosti - program “Subotom u jedan”
Subota, 25. oktobar u 13h - radionica “O jednoj liniji...”
Subota, 29. novembar u 13h - radionica “Instalacija od papira”
Dečji klub Muzeja savremene umetnosti - program “Znam sta ste radili ove nedelje”
Nedelja, 26. oktobar u 11h - radionica za juniore “Vesele linije”, radionica za seniore “Boje i oblici”
Nedelja, 30. novembar u 11h - radionica za juniore “Skulpture od papira”, radionica za seniore “Kocke od papira”.

strana 1 od 16 idi na stranu