Maneovo delo "Proleće" na aukciji

Slika francuskog impresioniste Eduara Manea "Proleće" biće prodata na aukciji u Njujorku 5. novembra, a početna cena je 35 miliona dolara, saopštila je aukcijska kuća Kristi.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 27.09.2014.

10:07

Default images

Slika francuskog impresioniste Eduara Manea "Proleće" biće prodata na aukciji u Njujorku 5. novembra, a početna cena je 35 miliona dolara, saopštila je aukcijska kuća Kristi.

"Proleće", koja predstavlja parisku glumicu Žanu Demarsi u cvetnoj haljini, prvi put je predstavljena na Pariskom salonu 1882. godine. Platno je 100 godina u vlasništvu američke državne kolekcije a poslednje dve decenije je izloženo u Nacionalnoj galeriji umetnosti.

Pre prodaje u Njujorku, Maneovo delo će biti izloženo u Hongkongu, Londonu i Parizu, navela je kuća Kristi i dodala da je novac od prodaje namenjen jednoj privatnoj američkoj fondaciji koja se bavi ekologijom, javnim zdravljem i drugim humanitarnim pitanjima.

Eduar Mane (1832-1883) francuski je slikar čiji je rad inspirisao impresioniste, ali je sam odbio da bude svrstan u taj pokret. Njegov veliki uticaj na francusku umetnost i uopšte na razvoj moderne umetnosti, formiran je zahvaljujući njegovom portretisanju svakodnevice, upotrebom jednostavnih i jasnih boja i žive slikarske tehnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: