"Devojka sa bisernom minđušom" se vraća kući

Nakon dvogodišnje restauracije, holandski muzej Maurichuis u Hagu, dom čuvene Vermerove slike "Devojka sa bisernom minđušom", ponovo će danas otvoriti svoja vrata za posetioce.

Kultura

Izvor: Tanjug

Petak, 27.06.2014.

17:53

Default images

Elegantnu palatu iz 17. veka, na čiju je obnovu potrošeno 30 miliona evra, svečano će otvoriti holandski kralj Vilem Aleksander kome će ključeve muzeja predati Devojka sa bisernom minđušom od krvi i mesa.

Kako prenosi AFP, ulaz u muzej biće slobodan sve do ponoći, a ovaj značajan događaj biće propraćen nizom manifestacija u centru grada.

Tokom radova na restauraciji i proširenju muzeja, koji su počeli 2012, mnoge od poznatih slika koji se u njemu čuvaju, uključujući "Devojku sa bisernom minđušom", poznatu još i kao "holandska Mona Liza", obišle su svet, privlačeći milione posetilaca od Njujorka do Tokija.

Kolekcija muzeja je relativno mala - oko 800 slika i uglavnom se oslanja na holandske i flamanske majstore: Pitera Brojgela, Paulusa Potera, Pitera Paula Rubensa, Rembranta van Rijna, Jakoba van Rojsdala, Johanesa Vermera i Rohira van der Vejdena.

Izloženo je svega 250 dela, među kojima su čuveni Rembrantov "Čas anatomije doktora Nikolasa Tulpa" i Vermerov "Pogled na Delft".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: