Janez Janša i "Name Readymade" u G12 HUB

U galeriji G12 HUB u petak 2. maja od 19h održaće se projekcija filma, predavanje i razgovor sa slovenačkim umetnikom Janezom Janšom.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 30.04.2014.

11:32

Default images

NAME Readymade se bavi širokim spektrom tema koje se vezuju za gest „promene imena“ izveden od strane tri slovenačka umetnika 2007. godine, koji su zvanično, uz sve potrebne papire i pečate, promenili svoja imena i preuzeli ime tadašnjeg slovenačkog premijera Janeza Janše. Od tada pa na dalje, celokupan njihov rad, i privatni i javni segment života – preciznije, njihov čitav život – vodi se pod ovim novim imenom.

Dok je gest preimenovanja sebe izveden iz ličnih razloga, granice između njihovih života i njihove umetnosti počele su da se stapaju i prepliću na brojne i veoma nepredvidive načine. Označen kao umetnički gest, ovaj specifični čin promene imena pokrenuo je različite interpretacije u Sloveniji i na međunarodnom nivou, kao i među mladim novinarima i širom publikom.

U okviru događaja u Beogradu umetnik Janez Janša će održati predavanje/prezentaciju pod nazivom Name readymade nakon čega će premijerno u Srbiji biti prikazan film “My Name Is Janez Janša” (Moje ime je Janez Janša) (2012), a kao završnica programa predviđen je razgovor sa umetnikom (pitanja i odgovori).

Janez Janša (1970) je konceptualni umetnik, performer i producent koji živi u Ljubljani, Slovenija. Autor je velikog broja video radova, performansa, instalacija i novo-medijskih radova koji su bili predstavljeni na brojnim izložbama, festivalima i predavanjima širom sveta. On je i reditelj filma My Name is Janez Janša, ko-osnivač i director Aksioma – Instituta za savremenu umetnost u Ljubljani i umetnički direktor Aksioma | Project Space-a.

Produkcija Aksioma – Institut za savremenu umetnost, Ljubljana. Događaj je podržan od strane Ministarstva kulture Republike Slovenije i Opštine Ljubljana

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: