Izložba „Pijeta” od 5. maja u Galeriji 12 HUB

Izložba "Pijeta", autora Margarete Jelić i Mihajla M. Jovanovića biće otvorena u ponedeljak 5. maja u 19h u Galeriji 12 HUB.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.04.2014.

13:49

Default images

Pijeta je projekat koji se sastoji od dve video projekcije sa zvukom, dve fotografije velikog formata i bloga na mreži, koji je vezan za proces konceptualizacije i produkcije projekta. Pjieta je naziv celog projekta, dok se na ikonografskom nivou odnosi i na fotograije izložene kao njegov integralni deo, koje u prirodnoj veličini (200x300cm) prikazuju ležeću polugolu mušku i sedeću žensku figuru u ambijentu groblja. Prva stvar koja upada u oko u njihovoj kompoziciji je nedostatak skoro svakog fizičkog kontakta između te dve figure. U stvari, neki fizički kontakt postoji među njima na tim fotografijama, ali je on tako diskretan da skoro izmiče pogledu. U video segmentima figure su potpuno razdvojene, i to ne samo činjenicom da su prikazane na različitim projekcijama, već i zato što je muška figura pokazana od pozadi, kao da se odmiče od posmatrača i od ženske figure.

Margareta Jelić je rođena u Beogradu 1967. godine. Diplomirala je na FPU, smer - slikarstvo 1992, a magistrirala je 2006. godine na interdisciplinarnim magistarskim studijama na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, na grupi za Višemedijsku umetnost. Doktorirala je 2008. godine na grupi za Teoriju umetnosti i medija, a 2009. doktorira na grupi za Višemedijsku umetnost, Univerzitet umetnosti u Beogradu. Od 1991. godine izlaže redovno na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Autor je nekoliko umetničkih projekata (“Flux junior”, “Quaternio terminorum”, “Pametne neposlušne devojke”, “Animart”). Bavi se animacijom kao umetničkim medijem i autor je brojnih animiranih radova. Član je ULUS-a i ULUPUDS-a od 1997. godine, a od 2000.godine i Udruženja likovnih umetnika Austrije BVO (Berufsverband Bildender Kunstler Osterreichs). Od 2008. do 2010. radila kao predavač na doktorskim studijama Univerziteta Umetnosti u Beogradu.
Mihajlo M. Jovanović je jedan od retkih living art performera svoje generacije koji živi i radi u Beogradu. Njegovo profesionalno iskustvo je raznovrsno i rezultat je Jovanovićevog interesovanja za različite umetničke forme i izraze. Performans „CrnoBelo“ izveo je sa umetnikom Milanom Nenzićem 2013. godine u KC Dragstoru, sa Majom Atanasijević je izveo performans „GSP Minijature“ 2012. godine, autor je performansa „Fenix“ koji je izveden 2011. na Trgu Republike u Beogradu i performansa „Reversed Heart“ u UK Parobrodu, iste godine. Producent je brojnih muzičkih numera za pozorišne predstave i filmove, autor je izložbe “Pop Meets Punk” u galeriji Prostor u Ljubljani 2013. godine, učesnik je kolektivne izložbe „ID-DI“ kustosa Marka Stamenkovića sa konceptualnim radom „If This is Entertainment“ u galeriji Studentskog kulturnog centra. Ima sopstveni muzički projekat „Dunduew“, a autor je i radio emisije Porno pop na NOFM radiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

20 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: