Šta čini neko umetničko delo lepim?

U londonskoj Nacionalnoj galeriji otvara se izložba posvećena jednoj od najneobičnijih i najmučnijih epizoda u istoriji ove ugledne institucije, kada je 1856. godine bila zakonom prisiljena da proda slike koje su naslikali nemački umetnici.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 20.02.2014.

10:31

Default images

Slike je za fond Nacionalne galerije 1854. kupio tadašnji britanski ministar finansija Vilijam Gladston. Kako se u to vreme nemačka umetnost smatrala "ružnom" i inferiornijom u odnosu na onu u Italiji, akvizicija 64 slike nemačkih renesansnih slikara iz 15. i 16. veka izazvala je u Velikoj Britaniji pravi skandal.

Tadašnji direktor Galerije Čarls Istlejk neka je dela ocenio "odbojnim", dok ih je jedan list nazvao "zastrašujućim". Član britanskog parlamenta čitavu je transakciju opisao kao "najgoru u istoriji". Upravnici galerije zbog toga su ubrzo odlučili da bi najbolje bilo da se reše te "neprihvatljive" imovine. To je rezultiralo usvajanjem zakona kojim se dopušta odricanje od stečene imovine i 37 slika je prodato.
"To je bio prvi i jedini put da je usvojen zakon koji propisuje da se galerija mora 'rešiti viška' nemačkih slika," rekla je jedna od kustoskinja izložbe Susan Fojster.

Nova izložba pod nazivom "Neobična lepota: majstori nemačke renesanse" bavi se novim pogledom na ta dela i nastoji da ponudi uvid u to na koji su se način radovi nemačkih renesansnih umetnika percepirali u ono vreme, te kako ih doživljavaju danas.

Izložbom su obuhvaćena dela nekih od najpoznatijih umetnika tog razdoblja, među kojima su Hans Holbajn Mlađi, Albreht Direr i Luka Kranah Stariji.

Jedan od ciljeva izložbe, otvorene do 11. maja, je da analizira zašto je nemačka umetnost izazivala takve reakcije. Posetioci se pre izlaska pozivaju da daju svoje mišljenje o tome šta čini neko umetničko delo lepim, može li umetnost biti istovremeno inventivna i prirodna, te jesu li lepota i ekspresija nekompatibilne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: