Refleksija memorije: Freska kao motiv

Izložba radova studenata Odseka kostim Fakulteta primenjene umetnosti (FPU), pod nazivom "Refleksija memorije", biće otvorena sutra u Muzeju primenjene umetnosti (MPU).

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 22.01.2014.

19:41

Default images

Izložba je nastala kao refleksija i odgovor na bogatu višedecenijski čuvanu građu o Srpskoj srednjovekovnoj fresko umetnosti predstavljenu kroz ornament kao ključni nosilac simboličkog i dekorativnog obrasca primenjenog u kostimu.

Odsek Kostim će se predstaviti studentskim radovima iz oblasti scenskog i savremenog kostima inspirisanih ovom bogatom građom interpretiranom u savremenom duhu, najavljeno je iz MPU.

Na izložbi će se naći scenski kostimi, kostimi instalacije i crteži inspirisani likom i delom mnogih srednjovekovnih heroina - Proklete Jerine, Olivere Lazarević, Jelene Anžujske, carice Jelene, dok će ornamenti sa srednjovekovnih odora dobiti nova čitanja i primenu u modnom kostimu kroz različite kostimske elemenate i modne detalje.

Istog dana će biti otvorena i izložba radova sa radionice Ornament kroz prostor i vreme - ornament na odeći, vladarskoj odeždi, nakitu, obući, pojasu i drvorezbariji.

Ovaj program je realizovan u okviru izložbe srednjovekovnih ornamenata "Osvežavanje memorije" autora Dušana Milovanovića za koju je interesovanje izuzetno veliko, i već je izvesno da će posle Beograda, ova postavka obići više gradova, pre svega u regionu, a potom i u Evropi i svetu, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: