Novi sjaj Sikstinske kapele

Početkom prošlog veka osnovana nemačka firma "Ozram" (Osram), vodeći svetski proizvođač sijalica, najavila je da će 2014. instalirati novo osvetljenje u Sikstinskoj kapeli u Vatikanu.

Kultura

Izvor: Izvor: Beta, Snežana Bogavac

Subota, 28.12.2013.

12:20

Default images

Freske ne samo da će se ubuduće videti bolje i boje doći do punog izražaja već će biti smanjena i potrošnja struje.

Sikstinska kapela slovi kao najvažnija građevina te vrste na svetu, Mikelanđelove freske u njoj spadaju u najdragocenije koje je ikada stvorila ljudska ruka.

Pet miliona posetilaca prođe godišnje kroz Sikstinsku kapelu, ali teško se može reći da uživaju u punoj raskoši slika na zidovima. Jer, po pravilu, prostorija je slabo osvetljena. To će se naredne godine promeniti.

Sadašnje osvetljenje Sikstinske kapele potiče još iz osamdesetih godina. Da bi se sprečilo da ultravioletni zraci oštećuju freske, instalirana je posebna zaštita preko rasvete, ali ona istovremeno umanjuje jačinu svetlosti.

Međutim, 18. februara naredne godine, na 450. godina od Mikelanđelovog rođenja, novo LED-osvetljenje učiniće da u novom sjaju posetioci dožive "Stvaranje Adama" i druge freske u Sikstinskoj kapeli.

Inženjeri firme "Ozram" su izradili koncept koji će omogućiti da svetlo bude pet do deset puta jače nego što je sada i da se nijanse boja raspoznaju neuporedivo bolje nego proteklih decenija.

Ceo projekat je finansirala Evropska unija (EU), a u njemu su, pored stručnjaka firme "Ozram" učestvovali i istoričari umetnosti, konzervatori, stručnjaci za merenje utroška energije i svetla, nekoliko univerziteta u Italiji i Španiji.

Za "Ozram", fabriku za proizvodnju sijalica sa stogodišnjom istorijom koja zapošljava preko 35.000 ljudi širom sveta i ima promet od preko šest milijardi evra godišnje, ovo će biti najznačajniji projekat u oblasti umetnosti, ali ne i prvi.

"Ozram" je, na primer, nedavno, obavio celokupnu svetlosnu rekonstrukciju Lenbahovog doma (Lenbach-Haus) u Minhenu u kojem je smeštena u svetu najveća i najznačajnija kolekcija dela ekspresionisticče grupe "Plavi jahač" kojoj su pripadali i Vasilij Kandinski, Franc Mark i August Make.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: