Zašto je zatvorena Galerija SANU?

Nikada se nije desilo da više od mesec dana na vratima galerije piše "Izložba u pripremi"

Kultura

Izvor: Izvor: M. Ðorðeviæ, Politika

Petak, 27.12.2013.

09:29

Default images

Od 24. novembra, kada je zatvorena izložba slika Voje Stanića, u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti nema izložbi. U izlogu već duže vreme stoji obaveštenje „Izložba u pripremi”.

Razlozi, kako je Politici objasnio akademik Duško Otašević, direktor Galerije SANU, leže u tehničkim problemima u vezi sa organizacijom postavke savremene umetnosti mladih autora iz Milana i Torina Italijanskog instituta u Beogradu.

"Izložba je trebalo da bude održana sredinom decembra. Reč je o komplikovanoj organizaciji jer se dela dopremaju iz inostranstva, pa su potrebne razne dozvole i sve što ide uz realizaciju ovakvih projekata", kaže Otašević.

Direktorka Italijanskog instituta u Beogradu Siora Miori potvrdila je da će ova postavka najverovatnije biti otvorena u januaru, nakon praznika, kada se reše problemi oko transporta umetničkih radova.

Politika saznaje da bi danas predstavnici Galerije SANU trebalo da se sastanu sa Siorom Miori oko završnog dogovora. Nezvanično, izložbe neće biti sve do sredine januara. Saznaje se i da je predsednik Saveta Galerije SANU akademik Gojko Subotić podneo ostavku. Zvanično, iz zdravstvenih razloga, kako nam je i lično potvrdio.

Galerija SANU poznata je po bogatoj zbirci u kojoj se nalazi oko 2.800 predmeta, slika, skulptura i grafika 270 umetnika. Među njima je 50 članova SANU. Najstarije su grafike manastira Hopova iz sredine 18. veka, a veliki broj radova čine legati Olge Radović, Nedeljka Gvozdenovića, Ljubice Sokić, Aleksandra Deroka, Vladete Vojnovića, Luke Mladenovića, Ivana Obradovića, Vere Radović, Olge Jevrić...

Ova zbirka je poslednji put preuređena, dopunjena i javnosti prikazana 2005. godine.

Ranijih godina su u letnjim mesecima, kada je sezona mrtva, u galeriji upravo izlagani delovi ove stalne zbirke. Na Politikino pitanje zašto se vakuum između Stanićeve izložbe i ove koja se očekuje ne premosti postavkom dela iz postojećeg fundusa galerije, usledio je odgovor da je velika pauza napravljena i zbog teškoća sa grejanjem.

"Sa sistemom nešto nije bilo u redu, osećao se smrad i nismo smeli da preduzimamo ništa", objašnjava Rada Maljković, jedna od kustoskinja Galerije SANU. Maljković potvrđuje da nikada nije bilo ovolikih kašnjenja i pauza između dve izložbe.

Poslednjih četiri, pet godina Galerija SANU je inače zatvorena od 1. do 7. januara. Izuzeci se prave samo ponekad, ako je neka izložba otvorena neposredno pred novogodišnje praznike ili ako je poseta nesvakidašnja, kao na primer u slučaju izložbe o Milutinu Milankoviću.

Galerija SANU finansijski zavisi od pomoći Ministarstva kulture, ali sa preporukom da se za programe snađe kod sponzora kojih, kako smo čuli, ove godine nije bilo. Troškovi održavanja galerije (struja, grejanje) na teretu su kuće.

U centru Beograda, u situaciji kada je zatvorena stalna postavka Narodnog muzeja, Galerija SANU je uz nekoliko galerija u Knez Mihailovoj ulici (ULUS, Kulturni centar Beograda, galerija FLU) bila jedini svetionik u sumraku umetničke ponude.

Sada su i ovde pogašena svetla. Građanima i gostima Beograda na glavnoj štrafti ostaju na raspolaganju butici, ulični svirači i poneka preživela knjižara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: