Najskuplje umetničko delo u Muzeju Portlanda

Najskuplje umetničko delo ikada prodato na aukciji izloženo je u Muzeju Portlanda. Anonimni kolekcionar je prošlog meseca u Njujorku platio više od 142 miliona dolara za "Tri studije Lusijana Frojda", triptih Frensisa Bejkona iz 1969.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.12.2013.

12:37

Default images

Muzej će tri meseca izlagati ovo delo pre nego što uđe u privatnu kolekciju. Kako prenosi AP, dva vozača prenela su ploče preko zemlje u kamionima sa klimom i pratnjom.

I sam muzej pripremljen je za triptih sa obezbeđenjem i kamerama koji rade 24 sata dnevno.
Beta / AP Photo/Lefteris Pitarakis
"Oduševljen sam", rekao je kustos Brus Genter listu "Oregonijan". "Ovo će biti sjajna stvar za grad. Ovo je grad koji voli figurativnu umetnost."

Genter je jedini član osoblja muzeja koji zna identitet vlasnika i tvrdi da nije morao mnogo da ga ubeđuje da im pozajmi delo. Triptih niko nije video od 1999. godine.
Beta / AP Photo/Lefteris Pitarakis
Svaka ploča ima toplu, žutu pozadinu i zeleni, teksturisani prvi plan. Frojd, umetnik i unuk Sigmunda Frojda, sedi na stolici u kavezu ili sobi, sa prekrštenim nogama.
Beta / AP Photo/Lefteris Pitarakis
Slika je izložena 21. decembra i biće u muzeju do kraja marta. Ovo nije prvi put da muzej u Portlandu izlaže neprocenjiva umetnička dela.

Do sada su u tom muzeju predstavljena dela Rembranta, Ticijana i Rafaela.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: