"Gospodarica" prodata za 5,3 miliona

Aukcijska kuća Sotebi saopštila je da je crtež gospodarice podzemlja, Dantea Gabrijela Rosetija, prodat na aukciji za 3,3 miliona funti (5,3 miliona dolara) čime je postavljen rekord za ovog umetnika.

Kultura

Izvor: BBC, Tanjug

Sreda, 20.11.2013.

09:46

Default images

Aukcijska kuća saopštila je da se "Proserpina" smatra Rosetijevim "najlepšim delom".

Crtež s kraja 19. veka kupio je privatni kolekcionar iz Londona posle žestoke borbe sa pet međunarodnih ponuđača.

Model na slici je Džejn Moris, žena umetnika Vilijana Morisa.

Biografi kažu da je njen život bio sličan onom zarobljene boginje, zbog činjenice da je živela u braku bez ljubavi i imala intimnu vezu sa Rosetijem.

Slika se pojavila na tržistu, prvi put posle 40 godina.

Grent Ford, koji vodi Sotebi, rekao je: "Današnja rekordna cena je dokaz da su kolekcionari gladni za slikama ovog kvaliteta."

Prosperina je nastala 1878. godine i nalazila se kod Vilijama Grema od 1880. godine. Poslednji put je prodata 1970 godine u Stoun galeriji u Nju Kaslu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: