Dodeljene nagrade 54. Oktobarskog salona

Četiri umetnice podelile su nagrade ovogodišnjeg 54. Oktobarskog salona, nagrade su uručene sinoć u zgradi Zepter Expo, a dodeljena je i nagrada Kulturnog centra Beograda.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Nedelja, 17.11.2013.

12:26

Default images

Žiri u sastavu Bojana Pejić, istoričarka umetnosti i kustoskinja iz Beograda, Dirk Moleman, kustos Instituta za umetnost u javnom prostoru u Gracu i Vladimir Miladinović, prošlogodišnji laureat nagrade Oktobarskog salona, odlučio je da učini mali presedan i da zasluženu čast dodeli za četiri umetnice, dok je novčani deo nagrade pripao samo jednoj od njih.

Nagradu dele tri umetnice čiji se radovi bave pozicioniranjem žena u društvu - Fljaka Haliti za video instalaciju "Ja, ti i sve koje znamo" (2010-2011), Lana Čmajčanin za vez "166987 uboda" (2012) i Adela Jušić za "Ride to Recoil" (2013), iz oblasti fotografije i zvuka.

Novčana nagrada dodeljena je Andrei Palašti iz Novog Sada za prostornu instalaciju "Balkan Disco" (2010-2012).
U obrazloženju nagrade žirija saopšteno je da su ove ove tri pozicije za specijalnu nagradu odabrane kako bi se uporedila tri različita umetnička rada jedan s drugim.

“Flaka Haliti u svojoj video instalaciji JA,TI I SVE KOJE ZNAMO (2010-2011) odabrala je jednostavan i upečatljiv način da pokaže istovremeno ironično i ozbiljno strukturno nasilje tradicionalnih hijerarhija u umetničkom svetu. To je jednostavan i jak primer institucionalne kritike”.

Za rad Lane Čmajčanin 166987 PRICK (Fuck me)/ UBODA (2012) saopšteno je da “koristi tradicionalnu „žensku“ tehniku ručnog rada, vez, kako bi povezala nasilje sa željom putem vezenih slova, otkrivajući seksualno značenje tokom čitanja celog teksta. Ona na trenutak stvara veoma intiman susret jezika i pogleda posetilaca.”
U komentaru rada Adele Jušić RIDE TO RECOIL (2013) žiri je saopštio da umetnica”prilazi brutalnom i smrtonosnom nasilju kao traumatičnom iskustvu, koje treba iznova i iznova ponovo obrađivati u sećanju pojedinca kao kolektivni društveni proces. Ona sinhronizuje narativ jedne video igrice, takozvane pucačine iz prvog lica (ego-shooter) sopstvenim glasom, postavljajući figuru snajperiste u njegovu smrtonosnu profesiju, i kombinuje audio zapis sa serijom fotografija devojčice koja izlazi kroz kapiju.”

“Instalacija Andree Palašti BALKAN DISCO (2010-2012) vizuelno i prostorno istražuje popularnu kulturu koja se proizvodi u dijasporičnom kontekstu i iziskuje prihvatanje „specifičnog“, odnosno „novog“ životnog stila. Ovaj novi kontekst je teško opterećen problemima i nerešenim pitanjima kojima se upravlja postojeći kontekst „kod kuće“. Postavka instalacije, sa ikoničnim elementima (portretima na fotografijama) i osvetljenjem, kritikuje sablasne ideologije nacionalizama” piše u obrazloženju žirija
Sinoć je dodeljena i Nagrada Kulturnog centra Beograda, koja podrazumeva organizovanje samostalne izložbe 2015. godine u jednom od galerijskih prostora Centra.

Ovogodišnja dobitnica nagrade je Margareta Kern za video rad "Stanje (i ) tela(o)", iz eksperimentalnog ciklusa "Kome pripada svet", iz produkcije 2013. godine.

Žiri koji je odlucivao o Nagradi Kulturnog centra Beograda radio je u sastavu Svetlana Petrović, Gordana Dobrić i Aleksandra Estela Bjelica Mladenović.

Posle šest nedelja trajanja, 54. Oktobarski salon "Niko ne pripada tu više nego ti" završava se večeras performansom umetnice Lale Raščić "Bilo koji objekat", a potom sledi koncert Ane Ćurčin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: