Otvorena izložba "Osvežavanje memorije" u MPU

Povodom Dana Muzeja primenjene umetnosti, u sredu uveče je u prisustvu brojnih zvanica i predstavnika medija, svečano otvorena dugo najavljivana reprezentativna studijska izložba - Ornamenti srpskih srednjovekovnih fresaka - Osvežavanje memorije, autora Dušan Milovanovića, muzejskog savetnika.

Podeli

Muzej primenjene umetnosti
Vuka Karadžića 18
Radno vreme muzeja i muzejske prodavnice:
Utorak – subota: 11:00 – 19:00
Cena ulaznice: 200 dinara

Autor izložbene postavke je Ivan Mangov, docent na Fakultetu za umetnost i dizajn Megatrend univerziteta. Izložba Osvežavanje memorije traje do 31. januara 2014.

Osvežavanje memorije je pokušaj da se srpska srednjovekovna kulturna baština predstavi na jedan drugačiji, nov način. Ovo podrazumeva savremen muzeološki pristup, koji osim iznošenja originalnog materijala ima za cilj stvaranje atraktivne, interaktivne audio-vizualne postavke. Posetilac je pozvan da otkriva materijal, krećući se kroz niz zamračenih soba i prostora.

Osvežavanje memorije je savremena interpretacija srednjovekovnog materijala, stoga, posetioce ove izložbe očekuje prikaz srednjovekovnog materijala kroz brojne instalacije, animacije, virtualne projekcije, interaktivne prezentacije, zvučne instalacije i originalne radove inspirisane upravo materijalom ove izložbe.

U okviru ove izložbe ornamentu se pristupa sa više strana upravo u pokušaju savremenog čitanja njegovih vrednosti. Materijal koji se izlaže je nastao tokom pedesetih godina 20. veka, tako što je slikar Milovan Arsić snimao na terenu ornamente sa fresaka Srbije i Makedonije. Na izložbi će biti prikazano preko 500 tabli kopija ornamenata srpskih srednjovekovnih fresaka koje su poslednji put izlagane 1961. godine, u okviru Vizantološkog kongresa, održanog te godine u Beogradu.

Za potrebe ove izložbe, izložbeni prostor Muzeja primenjene umetnosti je pregrađen zidovima, te se na taj način dobio veliki broj sala, koje za cilj imaju stvaranje priče i aktiviranje posetilaca. Posetioci umesto da samo posmatraju izložene predmete, suočeni su sa otkrivanjem kako predmeta, tako i prostora. Sam material koji je izložen je izvanredan, a veliki broj tih ornamenata izgleda vrlo savremeno. Ova izložba nam pruža mogućnost da na jednom mestu vidimo sabrane elemente fresko slikarstva za koje bi nam bile potrebne godine putovanja i istraživanja, kako bismo obišli manastire i crkve u kojima se nalaze.

Ono što ovu izložbu čini posebnom je činjenica da se autorski tim odlučio za angažovanje mladih ljudi, autora, koji ne pripadaju onom delu publike kome bi tema srpskog srednjeg veka bila prevashodno bliska. To su savremeni, progresivni stvaraoci, koji se sa temom suočavaju na hrabar, inovativan, sebi svojstven način.

Muzika je izuzetno bitan element ove izložbe. Originalnu muziku za izložbu Osvežavanje memorije su radili Goran Trajkovski iz čuvene makedonske grupe Anastasija, Dorijan Jovanović, još jedan talentovani makedonski muzičar, professor Zoran Jerković i DJ Marko Nastić. Sve sale imaju profesionalno ozvučenje i krećući se kroz sale, posetioci se kreću kroz svojevrsne muzjeske pejzaže, gde se različite muzičke numere smenjuju, nadopunjuju i grade atmosferu.

Isidora Nikolić, grafička dizajnerka, uradila je logo i ceo vizualni identitet izložbe. Vukan Ćirić I Dušan Zjalić uradili su animacije inspirisane srednjovekovnim ornamentima.

Aleksandar Vac, keramičar, napravio je prostornu instalaciju sa preko 300 trodimenzionalnih elemenata, inspirisan fragmentima srednjovekovnih ornamenata. Rad Nataše Teofilović –‘’Asimietry’’ koji je prikazan na ovogodišnjem Oktobarskom salonu, biće takođe emitovan i u okviru izložbe ‘’Osvežavanje memorije’’, a izgled kataloga potpisuje dizajner Zoran Đorđević.

Izložbu prati niz akcija, radionica, koncerata, predavanja. Ekskluzivnost, lepota i bogatstvo predstavljenog materijala, moderna postavka, kao i niz događaja koji će pratiti izložbu već sada bude pažnju stručne javnosti i publike.

Za ovu priliku pripremljena su dva kataloga: reprint kataloga Zagorke Janc iz 1961. godine i autorski katalog Osvežavanje memorije, Dušana Milovanovića, muzejskog savetnika MPU u kome je predstavljena kompletna kolekcija kopija ornamenata Muzeja primenjene umetnosti (572 primerka), sa autorskim tekstovima petorice stručnjaka, koji iz različitih uglova komentarišu fenomen ornamenta.

Autorski tim ove izložbe (Dušan Milovanović i Ivan Mangov) stoji iza realizacije izložbe “Riznice manastira Hilandara” 2008. godine, koja je nagrađena prestižnom nagradom IKOM-a. Izložba je zabeležila izvanredan odziv kod publike i medija jer se suočila sa temom na inovativan i hrabar način.

Podršku ovom projektu, aktivnim učešćem dali su Ministarstvo kulture Srbije, Manastir Hilandar, Matematički institut, SANU, Filozofski fakultet (katedra za Istoriju umetnosti ), Narodni muzej i Galerija fresaka, Istorijski muzej Srbije, Narodni muzej Kruševac, Gradski muzej Vršac, Fakultet primenjenih umetnosti, Fakultet muzičke umetnosti, Univerzitet Megatrend, galerija Diva art i umetničko-zanatska radionica Sveti Nikola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 14 idi na stranu