Benksijev "slikarski remiks" dostigao 310.000$

Slika koju je poznati britanski grafiti umetnik Benksi "prepravio" nakon što je za 50 dolara kupio u knjižari-galeriji u kojoj se prihod od prodatih stvari usmerava u dobrotvorne svrhe, na aukciji je već dostigla cenu od 310.000 dolara.

Kultura

Izvor: Izvor: BBC

Četvrtak, 31.10.2013.

14:58

Default images

Benksi je sliku na kojoj je prikazan pejzaž kupio za 50 dolara i doradio je tako što je na nju dodao nacističkog oficira koji sedi na klupi i nazvao je "Banalnost zla", a nakon što je postavio na aukciju, 14 sati pre njenog okončanja ona je dostigla vrednost od 310.200 dolara.

Slika je kupljena u Njujorku u knjižari-galeriji The Housing Works, koja prodaje poklonjene stvari i od čije prodaje se finansiraju razne akcije za beskućnike i obolele od side.

"Slika će sigurno dostići još veću vrednost, a ne bi me čudilo da se stigne i do milion dolara, jer se oko nje digla prilična buka", kaže Elizabet fon Habzburg iz jedne od kuća za procenu vrednosti umetničkih predmeta.

Slika je trenutno okačena u galeriji iznad sofe ispred prozora i prema rečima osoblja izaziva veliku pažnju kako prolaznika sa trotoara, tako i onih koji ulaze unutra da je vide.

"Srećan sam što je ova akcija izazvala ovoliku pažnju i što će se njom obezbediti pomoć za one kojima je potrebna" rekao jedan od zaposlenih u prodavnici.

Benksi, koji još uvek vrlo uspešno krije svoj identitet od 1993. godine, ceo oktobar je proveo u Njujorku organizujući razne umetničke akcije, otkrivajući svakog dana po jedno svoje delo kao deo "Better In Than Out" umetničke inicijative.

Pojavljivao se iznenada u raznim delovima grada, umetnički se angažujući na najrazlčitije načine, pout crtanja stensila njegovih čuvenih motiva pacova na zidovima u Bruklinu ili iznenadnog postavljanja improvizovanog štanda u centru Njujorka na kome su prolaznici za nekoliko desetina dolara mogli da dođu do njegovih slika koje se procenjuju na nekoliko stotina hiljada dolara.

Ranije ove sedmice na svom vebsajtu je kritikovao gradnju i dizajn novog Svetskog trgovinskog centra kao "katastrofu", a na prethodnoj aukciji, prema podacima aukcijske kuće Sotebi, jedan njegov rad je dostigao cenu od 1,87 miliona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: