"Tačka nestajanja - Melanholija" Ivane Kalezić

U Otklon ateljeu je u subotu 26. oktobra otvorena izložba radova Ivane Kalezić "Tačka nestajanja - Melanholija" koja će trajati do 7. novembra.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 29.10.2013.

10:33

Default images

Ivana Kalezić je rođena 1981. godine. Diplomirala je na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2007. godine u klasi prof. Anđelke Bojović , iste godine upisala specijalističke studije na odseku crtež kod prof. Vesne Knežević.

Seriju radova na papiru Melanholija, započela sam 2012…Tehnika je nastavak mog bavljenja kolažem uz određene modifikacije…ovoga puta orijentisala sam se na jednostavniju i umereniju paletu koja bi podcrtala temu koju sam želela da otvorim uz kombinaciju tempere i monoprinta kao i paper cuta na papiru…

Pokušala sam da jezikom geometrije i specifičnog efekta koju stvaraju prelazi i gradacija tonova prikažem spektar melanholičnih osećanja, sve njihove 'boje', metamorfoze, gradacije…osećaj straha, bezizlaznosti, kao i njihovo postepeno menjanje u svoju suprotnost – neku vrstu unutrašnjeg 'uskrsnuća'. Bilo mi je interesantno da sopstvena osećanja ispratim kroz likovnu formu kao neku vrstu slikovne a opet i kliničke beležnice kroz koju ću se na neki način uhvatiti u koštac i obračunati se sa fenomenom tuge tako prisutnim u današnje vreme…

Likovni jezik je apstraktan, vise ili manje pročišćen u formi i koloru, boje su posne, valeri crne poigravaju se, sa određenim ritmičkim ponavljanjem, valerima bele, sa retkim izletima u iznenadne, jake kolore. Sam nastup nosi u sebi meditativne elemente, gotovo molitvenih likovnih simbola koji iznova iskrsavaju i pojavljuju se, poput kruga na primer - kompleksnog simbola (šifre) koja u zavisnosti od momenta i konteksta evocira teme ženskosti, promenljivosti, ciklusa, magičnog ponavljanja koje, poput molitve ima za želju da prizove sigurnost i zaštitu. Psihoanalitički elementi kao koncept dela, namerno su u nekim trenucima prenaglašeni, kao na primer odabranim apstraktnim elementima koji ovim putem postaju i gotovo se brutalno transformišu u intimne znakove i simbole, solipsističke putokaze i smernice koje prate i objasnjavaju posmatraču,duboko poniranje u sebe, u tamu duše, u ono htonsko postojanje koje neprekidno vri, teče poput vode, kreće se poput oblaka ili oluje sa momentima prividnog prestanka. Ponekad je pri radu uključen i konac - element koji povezuje ili naglašava te granične likovno-idejne elemente a nekad je prisutan gotovo 'slučajno', poput traga koji ostaje i kada se sve skloni. Kolaži neprimetno počinju da klijaju, da se otelotvoruju i neke od zalepljenih čestica uzdižu se, lagano a onda sve više, sa papira ili podloge - kao da imaju potrebu da se osamostale, da, iako čineći preciznu i ritmičnu kompoziciju, ipak žele sopstveni identitet što često dovodi do trodimenzionalnih efekata na radu.
ODBROJAVANJE (50x70 otisak šake, kolaž, tempera na papiru)
Nekada su ti izleti apsolutni ( kao u 3D objektima na primer) a nekada sasvim prigušeni, kao u radovima koji su nastali povlačenjem česlja po debljim ili tanjim slojevima boje, prethodno nanetim na podlogu...Potreba za posmatračem, za onim Drugim, dovela je i do monoprinta i monotipije ( kao beskrajni otisci šaka ili delova tela na papiru, otisci papira o papir, 3d objekata, krugova ) koji i sami u sebi kao tehnike, koje, iako se baziraju na repeticiji, nose u sebi elemente neočekivanosti i slučajnosti kojima održavaju neprekidno stanje nemira, čak strepnje ali sa druge strane nose u sebi i element igre, prepuštanja i slobode - umetnik se tako 'samozarobljava' i samom sebi iznova izvojeva slobodu.

Sam pristup je dakle, mozaičan kako u ideji tako i u samom likovnom sprovođenju a u isto vreme i kontraverzan, budući da se, već spomenutim slikarskim potezima i jezikom vrši gradacija, postepeno ali temeljno nastajanje, zidanje, integracija - dok se u isto vreme dešava suprotan proces a to je manje ili više (odnosno jače ili slabije) dezintegrisanje, raspadanje, krunjenje - 'umiranje'... Estetski, likovno, koloristički, idejno...sve to gradi i bazira se na već opisanom kretanju, dinamici i ritmici, poput muzike koja metamorfozira u vizuelno.

Izložba je realizovana uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu grada Beograda

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: